2024-07-17
呀妹生日,作为家姐既当然要带佢食好西啦,今次揾食入到铜锣湾,要去试吓一间隐世Omakase。前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱清爽开胃,醒一醒个味蕾岩手県米崎生蚝生蚝好大只,鲜甜厚肉,蚝味不算浓但肉滑creamy,带有淡淡海水味。面头系特制既醋啫喱,,更能突出蚝既鲜甜味。北海道帆立贝帆立贝刺身软棉鲜香,加上竹炭盐更突出鲜味。北海道深海水八爪原来系lonely planet 成日见到个种深海大大八爪鱼🐙,咁大只八爪鱼我原以为应该会好韧,点知原来好柔软好滑,毕中意食吸盘位置,好爽口,配上梅子啫喱味道更清新。大粒贝大大响螺肉,又一惊喜,好爽好甜,配上柚子醋再沾上一点点岩盐,鲜味更突出。地震鱼(牙带鱼王)第一次食牙带鱼刺身,估唔到咁滑又唔系腥,面层皮略略烧过,再扫上三星渍面豉酱,好香口,有惊喜。Signature 1 生死恋罗原来系2片野生拖罗,一生一熟😂。中间夹住一片紫苏,再以紫菜包住黎食,果然系招牌之一,拖罗好新鲜,配搭好出色。Signature 2 矶煮鲍鱼鲍鱼煮到溏心,好好味。鲍鱼肝酱好出色,鲍鱼味极浓郁。吞拿鱼下巴想不到会有道分子料理😆。波波其实系南瓜汤,一啖放落口再咬爆佢,南瓜汤即刻
前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱
清爽开胃,醒一醒个味蕾
岩手県米崎生蚝
北海道帆立贝
帆立贝刺身软棉鲜香,加上竹炭盐更突出鲜味。
北海道深海水八爪
大粒贝
地震鱼(牙带鱼王)
Signature 1 生死恋罗
Signature 2 矶煮鲍鱼
鲍鱼煮到溏心,好好味。鲍鱼肝酱好出色,鲍鱼味极浓郁。
吞拿鱼下巴
想不到会有道分子料理😆。波波其实系南瓜汤,一啖放落口再咬爆佢,南瓜汤即刻大爆发!不过咬嘅时候要小心个冲击力😂好玩。吞拿鱼下巴煎到好香,油脂丰富充满鱼油,满足。
石鲷寿司 & 油鲷寿司
鲷鱼系夏天时令鱼之一,鱼脂丰富,肉身甘香鲜嫩,配上拿捏得恰到好处的寿司饭,一啖一口,滋味无穷。
深海池鱼寿司
池鱼脂肪结实,肉质肥嫩,质地纤细柔软,口感顺滑鲜甜。
吞拿鱼脑天寿司
稀少部位!脑更即系吞拿鱼头部的肉,每条吞拿鱼只有两块,筋位少,脂肪多,鱼味浓郁,食落似鱼腩,加上七彩芝麻粉更添香气。
海胆寿司
北海道平川海胆,无需多讲,见个色泽,加埋个份量,入口瞬间海胆鲜味大爆发,笔墨难以嘅满足。
鱼汤
食完一堆生冷食物,饮碗奶白既鱼汤真系好暖胃,无味精,无奶,无豆浆,纯鱼熬汤至奶白色,极度香浓,一碗真系唔够喉。
甜品:日本橙肉哈密瓜
呢个一望个样就知又甜又多汁啦!
同场见到唔少人过嚟庆祝生日/情侣拍拖,厨师同食客间有很多互动交流,气氛真系好好。木系装修亦都好温暖。加上负责我地餐点既厨师哥哥很赏心悦目,用心制作食物,我地真系食得好开心。眼见隔离枱有龙虾同海胆,好新鲜好正咁,下次会再黎食!用心既餐点值得我花心机打食评去纪录当中既美好。