2018-12-21 132 浏览
細個嗰陣,總覺得飲茶係老人家專屬的活動。人大左,就不知不覺愛上左呢個玩意。而且近年仲越來越有要求,放假會同朋友去一啲靚景靚場好服務的酒樓飲返杯。朋友仔知我心意,特意約我去北京道1號新開的酒樓。裏面環境好靚好華麗,好適合婚宴。而且地理環境非常之優越,可以望到海景。由於我當日遲到的關係,一坐低已經見到滿滿的食物。入口更加令我驚喜!無論包點、點心、湯品、飯麵,每一樣都好高質,而且價錢亦相對實惠。當中有幾款食物最令我難忘。黑毛豬叉燒好高質,肥瘦均勻,而且蜜汁味道濃郁。每一啖都好juicy。灌湯餃一向係我的最愛,而且呢度的灌湯餃更加係超出我期望。除咗傳統的湯包外,佢哋加入左鮑魚同花膠,貴氣十足。湯汁味道亦好香濃,非常足料。脆米海鮮泡飯以一大鍋的方式呈上,侍應姐姐會喺我哋面前幫我地分飯。脆米泡飯係一個好特別的組合,脆米粒粒有咬口,但又用上湯造成泡飯,口感好特別。而且當中亦見到唔同的海鮮配料。整體來講,呢間新酒樓係一間好高質的酒樓,令人有豐富的飲食體驗。

2018-11-24