2021-04-08
呢间位于海港城嘅Harbourside Grill开业唔系好耐,朋友同我讲佢地个lunch set好抵食,一于就去试下😋餐厅装修系简约嘅西式风格,成个维港系落地大玻璃下一览无遗,日照时间唔洗开灯采光已经足够,净系呢个view已经值回票价😍我地book枱嘅时候特登request左窗口位,咁就可以望住维港叹我地个lunch喇。餐厅嘅weekday lunch set可以拣2-4 courses. 当日我地就拣左3 courses ($248 per person), 包左前菜,main course同甜品,已经非常够饱。油封鸡肉冻配红洋葱酱及酸种面包第一道前菜。呢款经过油封处理嘅鸡肉冻食落口感非常独特,硬要形容嘅话就好似食紧罐头吞拿鱼咁,将佢同焦糖化左嘅红洋葱酱一齐抹系烘到脆卟卟嘅酸种面包上面食,味道都几有新鲜感😋酱油汁黄鳍吞拿鱼片配萝卜及柚子花生沙律第二款前菜。几片鲜红嘅吞拿鱼生片铺左系萝白及青椒丝上面,红绿色型成鲜明嘅对比,系品尝前率先抓住品尝者嘅视觉。在味觉上同样刺激,经过腌制嘅吞拿鱼其实已经食唔出本身嘅鲜味,反而有种酸酸嘅味道,配合埋下方嘅萝卜青椒丝沙律一齐食,味道酸酸辣辣咁,的确
油封鸡肉冻配红洋葱酱及酸种面包
酱油汁黄鳍吞拿鱼片配萝卜及柚子花生沙律
第二款前菜。几片鲜红嘅吞拿鱼生片铺左系萝白及青椒丝上面,红绿色型成鲜明嘅对比,系品尝前率先抓住品尝者嘅视觉。在味觉上同样刺激,经过腌制嘅吞拿鱼其实已经食唔出本身嘅鲜味,反而有种酸酸嘅味道,配合埋下方嘅萝卜青椒丝沙律一齐食,味道酸酸辣辣咁,的确开胃。
烤猪腩肉配红萝白,菊苣及芥末酱
第一道主菜。猪腩肉外层烤至金黄色,望住层层相隔嘅肥膏同瘦肉已经可以想像到佢细滑嘅口感, 切一块放入口,口感果然不出我所料地细腻嫩滑😋首先占据口腔嘅系腩肉外层嘅焦香,随后肥肉嘅油香亦系舌尖上起舞。第二啖我沾上左芥末酱食,厨师将芥末酱打至起泡,食落比一般芥末酱更为creamy, 令猪腩肉嘅味道就更为突出。菊苣望落有少少似白菜仔,食落味道甘苦,同苦瓜有异曲同工之妙;微苦嘅味道中和左猪腩肉嘅油腻感,成道菜配搭得非常好🤤
美国顶级西冷牛扒300g, 配干葱蓉及香辣牛油(+$158)
牛扒系呢度嘅signature 之一,当然要叫黎试下😋我地熟度拣左medium, 牛扒刚上枱,扑鼻而来嘅香气已经令人流晒口水,已经食到5分饱嘅我又即时胃口大开😍煎牛扒看似简单,但要将生熟度控制得恰到好处其实非常考验厨师嘅功力。呢块牛扒嘅生熟度就控制得岩岩好——外层微焦,切开肉质嫩红,正正系我想要嘅medium🤤平时食西冷我好怕牛肉会太靭,但呢块西冷完全唔会,食落非常juicy牛味十足,非常高质👍
甜品我地就拣左朱古力慕丝蛋糕同柠檬奶酪,味道唔系话超级突出所以就唔多形容,但整体黎讲都相当唔错❤️值得一提嘅系我地当日系去庆祝生日嘅,餐厅好贴心咁为我地准备左一细块蛋糕仔,呢份心意相当加分,成餐饭绝对系好好嘅用餐体验😋