2025-02-08
今日同同事嚟Pier 1929食午餐,270度海景餐厅,非常光猛,特高楼底,空间感十足。我点咗西式午市套餐($328):餐包:甜餐包端上嚟时,还暖暖哋,香气扑鼻,还配上咸香牛油球,味道唔错。是日餐汤:热热的西兰花忌廉浓汤绵密幼滑,饮落去每一口都系西兰花蓉,加上奶油香气和绿色橄榄油,非常好饮。主菜:美国安格斯西冷配红酒烧汁,200克西冷份量颇大,要了7成熟,令口感比较韧,但牛味香浓,烧汁好香口,令伴碟嘅蔬菜、薯仔、蘑菇食起嚟都好好食,还有一粒酸酸甜甜醋渍蕃茄,中和咗肉类油腻感,主菜味道唔错。甜品:芝士蛋糕份量算大,口感比较绵密结实,有朱古力酱、脆片、士多啤梨伴碟,食完非常饱足。同事点咗中式商务套餐($168):1汤2𩠌1白饭,份量颇多,同事食完太饱食唔晒甜品。整体而言,午餐价格颇高,上菜速度如食法国菜,服务亦一般,但食物质素唔错,海景搭够。Pier 1929 (湾仔)湾仔湾仔码头2楼
我点咗西式午市套餐($328):
Pier 1929 (湾仔)
湾仔湾仔码头2楼