2014-11-15 2937 浏览
上次试咗黑高汤, 今次就拣白高汤配葛粉丝, 白高汤系以鱼淆制而成, 但系一D都唔腥, 个汤亦有鱼嘅甜美, 食到最后重食到几旧鱼肉, 葛粉丝仍是我至爱, 烟烟韧韧有口感, 个人认为白高汤配米线或阳春面会夹少少, 葛粉丝配用牛骨淆制、味道较浓嘅黑高汤会较配合, 同行友人就分别拣咗黑高汤葛粉丝同黑高汤阳春面, 黑高汤嘅药材味会重少少, 同样会食到有少少牛肉, 总括嚟讲D高汤水准高, 就连平日食汤面唔饮汤嘅我都饮晒成碗汤就知喇!!呢间小店另一特色之处就在于佢嘅点心, 所有嘅𩠌都系用迷你点心笼去present出嚟, 细细笼, 所以可以叫多几款试吓!! 酸梅炸虾丸 - 虾丸好弹牙, 外层炸得非常香脆, 内里就有爆汁嘅酸梅汁, 偏甜但我喜爱!!柱侯牛腩萝卜 - 炆得好入味, 牛腩唔算太肥, 萝卜索咗D汁系亮点莲藕咸鱼肉饼 - 可能系咸鱼嘅关系, 个人嚟讲觉得咸咗D, 亦略嫌炸得太干, 如果用嚟配饭会夹D, 配面会有少少怪怪地......芥末墨鱼球 - 其实我系唔食Wasabi嘅, 但食落都OK, 系有少少攻鼻, 而个墨鱼球的确系真材实料, 好有"赵"头!!蜜汁猪颈肉 - 必食推介, 虽然系猪颈肉,
黑高汤葛粉丝
白高汤葛粉丝
黑高汤阳春面

酸梅炸虾丸
柱侯牛腩萝卜
莲藕咸鱼肉饼
芥末墨鱼球
蜜汁猪颈肉 - 必食推介, 虽然系猪颈肉, 但系食落一D都唔觉得佢肥腻, 而且肉质好爽, 亦好入味, 甜度适中!!
蜜汁猪颈肉
竹笙金腿百花 - 呢个好得意, 个竹笙超薄, 唔近睇根本睇唔到, 但系就系劲在你食落去会食到竹笙嘅"索索"声, 所以口感一流!!
竹笙金腿百花
成个presentation真系好有创意, 唔好睇佢细细笼咁, 其实份量系好足架!!!!!
2014-11-08
黑高汤葛粉丝