2019-05-23 86 浏览
今日去咗荃湾做嘢,所以就约咗住喺荃湾嘅朋友一齐食晚饭。朋友知我钟意食牛,就带咗我嚟呢间名捌月锯扒。 先讲环境,位置不多,但干净企理有格调。我地每人都加咗钱配埋餐汤同饮品。餐汤我就叫咗牛油果蚬汤,虽然比较creamy,但因为有牛油果,反而唔觉腻,而系有种清新嘅感觉。而朋友叫嘅蟹肉野菌汤。至于牛扒,我就嗌咗七成熟嘅8oz日本霜降西冷牛扒。 8oz对我来讲,size啱啱好,煎得都恰到好处,一啲都唔韧,食落亦唔觉有雪味,处理得唔错。虽然有黑椒汁可以点,但系我个人就无点汁食就已非常满意。而朋友嗌咗五成熟嘅14oz澳洲M6和牛西冷牛扒,够晒大块。佢话整体唔错有肉味。我地都嗌咗份芝士牛油汁焗西兰花🥦。饮品方面,我叫咗杯水果蜜茶。整体来讲,买单$900都唔使,牛扒质素唔可以话数一数二,但系起码做到冇雪味同煎得恰恰好。

我地每人都加咗钱配埋餐汤同饮品。

而朋友叫嘅蟹肉野菌汤。

我地都嗌咗份芝士牛油汁焗西兰花🥦。

饮品方面,我叫咗杯水果蜜茶。