2018-10-27
收工黎到旺角,系时候祭下五脏庙,谂紧食乜之祭,朋友就话:「不如试下妹记大排档?」我心谂,下,三十几度去食大排档?,但我又唔好意思扫佢兴,唯有硬住头皮话,「好啊,你想食就一齐去啦!」我地行到登打士街附近,再开google map,先塭到呢栋隐藏系漆黑之中既食肆,似系新装修,lift lobby都光猛既,搭lift上到2楼,就系「妹记大排档」。听到「大排档」, 以为系传统𠮶啲坐接櫈,大热天时都冇冷气嘅大排档,好彩实情唔系咁,呢度等位都有櫈坐啊!我地walkin,等左大概半个钟就有位。叫左金沙鲜鱿 $78色泽好靓,散出阵阵咸蛋香味,咸蛋黄都好成功咁痴住d鲜鱿,唔会一夹起就甩皮甩骨。鱿鱼都大大块既,够爽口。沙嗲粉丝虾煲 $78热辣辣成煲上,份量大到一定够2个人饱,细食既有机会食唔哂,但我地就当然食得哂啦!沙嗲味够香,食落浓郁,条条粉丝都索哂d沙嗲味,芽菜完美融入左d粉丝,每一啖,都食紧几样野,虾既份量都多,虾肉爽甜,唔会梅。
朋友就话:「不如试下妹记大排档?」
叫左金沙鲜鱿 $78
沙嗲粉丝虾煲 $78