2016-10-23 2154 浏览
喺奥海城行完街, 就openrice一下附近有咩食,见到呢间泰国餐厅,个样又几靓㖞, 拎住一袋二袋,一于就近近哋食呢间啦。 呢间泰国餐厅行新潮路线, 一眼望过去成间餐厅啲装修都好色彩缤纷,个吧枱上块黑板用彩色粉笔画左啲图,感觉好有活力。个menu啲菜式都几多, 嘢饮选择更系好多花样,普通泰国奶茶、椰青、 红豆冰不在话下, 仲有好特别嘅野饮,例如蓝蝶豆花特饮。 蓝蝶豆花特饮一开始系蓝蓝哋色,serve𠮶阵时会畀一杯青柠汁你,加入去搅一搅就会变成紫色嘅,好靓又好玩。不过味道方面,其实就有啲似利宾纳加雪碧,真系唔知蓝蝶花豆本来嘅味道系咩。 朋友嗌咗个椰林飘香,个样都几椰林feel,试咗一啖,哎呀,伏已中,完全系罐头菠萝嘅味道, 所以几时都话样系信唔过嘅, 真系要嗒过先知。 野食方面呢,我会推介沙爹鸡肉串烧,鸡肉正常够嫩,加埋个沙嗲酱,几香口。 海鲜喇沙几够料, 有唔少海鲜,米线份量又多, 而且啲米线几高质,就算我地浸咗一阵先食都唔会变到好冧。但系呢间餐厅啲檬粉就好唔掂喇,太过干身,应该系一早烚好摆埋一二角,一到个菜式要用就攞出嚟整。 所以个猪颈肉捞檬粉同个软壳蟹米纸卷,都比啲檬粉糟蹋晒,早知
butterfly peas drink

椰林飘香
沙爹鸡肉串烧
海鲜喇沙几够料, 有唔少海鲜,米线份量又多
, 而且啲米线几高质,就算我地浸咗一阵先食都唔会变到好冧。
海鲜喇沙
但系呢间餐厅啲檬粉就好唔掂喇,太过干身,应该系一早烚好摆埋一二角,一到个菜式要用就攞出嚟整。 所以个猪颈肉捞檬粉同个软壳蟹米纸卷,都比啲檬粉糟蹋晒,早知直接叫个烧猪颈肉嚟食就算啦。 至于个软壳蟹米纸卷,除咗檬粉难食,软壳蟹又衰多两钱,食唔到蟹肉(虽然都预咗)仲要有腥味,基本就系一旧有腥味嘅炸粉, 千祈唔好嗌。
软壳蟹米纸卷
猪颈肉捞檬
另外提提大家,坐低记得唔好两头望,都唔系举头望明月,而系要低头望,望张餐厅纸,有你著数,满$200可用$2换指定菜式一道,满$600可换两道。餐厅侍应忙起上来都未必会提你,好彩我醒目,$88变$2,悭番86蚊,距离买楼又迈进一蚂蚁步。
蟹肉炒米粉
2016-10-22