2020-04-01 271 浏览
受疫情嘅影响下,唔好话出国就算出街都少咗好多, 今日因为返工出咗门所以就去咗大坑食日本烧肉,呢间烧肉之前已经听朋友介绍过好好食,单就一直都未去试过。餐厅嘅外观一啲都唔似食烧肉既地方, 一开始仲以为自己揾错地方今日入到去餐厅,侍应即刻帮你量度体温又会提供消毒洗手液,充足既准备令食客多一份安心。卡位设计岩岩好响应到政府不多于四人用餐,而且卡位位置 宽敞唔会坐得太密。A5 京葱和牛小排 日本将牛肉分为A、B、C三级,再按肉质细分为5个等级,1为最低,5为最高,所以A5就是所谓既「极品和牛」。极品和牛既味道真系无与伦比,口感软嫩,脂肪入口即溶,还有一种独特的牛油味配合京葱感觉中和番食完和牛口腔既油腻感。 呢个A5牛小排,完全拍得上飞去日本食嘅质素, 完美一百分。 黑豚腩厚切腩肉即系平时我地叫开五花肉,位于猪既腹部。黑豚腩 油脂分布平均, 肥瘦相间。烧完后肉质腍滑,松软多汁,肉味香浓。全程侍应都会帮我地去烧肉, 而且烧肉既嘅时间恰到好处, 完全系翘埋双手就食。和牛尾汤面呢款汤面系侍应极力推介,表示汤底系由主理呢间店嘅日本师傅,每日新鲜淆制五六个钟头,汤面来既时候,第一眼就比个清澈嘅汤头吸引咗

A5 京葱和牛小排

黑豚腩厚切

和牛尾汤面
呢款汤面系侍应极力推介,表示汤底系由主理呢间店嘅日本师傅,每日新鲜淆制五六个钟头,汤面来既时候,第一眼就比个清澈嘅汤头吸引咗,即刻忍唔住试一啖精华汤底先,果然很浓厚、浓郁,但一d都唔油腻。而家d牛尾肉好软滑好松化,有dd似牛腩但比平时食开既牛腩肉再淋身d,好味。

最后,唔少得既一个系要食番个甜品完美作结。
  • 牛尾拉面