2009-09-26 14 浏览
响香港地揾食,又要快,又懒得谂食咩,「茶餐厅」永远系最好嘅选择,因为够大路,咩早餐、午餐、特餐、常餐、下午茶餐,样样都帮你set好晒,唔洗谂,仲鬼咁快就有得食。话虽如此,当星期六、日,唔洗赶返工返学嘅时候,我都会花点时间,揾自己真正喜欢食嘅嘢嚟食,讲求番d生活质素吖麻。一向无菜不欢的我,食素当然是我的首选,可惜香港区都唔系有咁多素食嘅地方可以选择,「天之源」系我比较喜欢的一间,胜在位置唔太就脚,所以人流唔多,无需等位,亦唔会有响「茶餐厅」食嘢嘅压迫感,坐得好舒服。而且人情未十足,店员态度甄勤,很有Heart,价钱又合理,食物质素都不错。特别是星期一至五供应的晚饭2人套餐,约$130左右,有自选两𩠌,一个汤/羹,两个白饭。自选两𩠌方面,都有十几廿种你选择,特别推介「咕噜肉」,同「笼仔排骨」,口感好似肉类,但其实系素豆腐制品,造型似模似样,色香味美。另外,我亦选择了竹苼XX羹,好野味,好多料,两个人各吃了3大碗,仲有专人帮你Refill添,非常体贴。白饭方面都好大碗架,总之成个2人套餐嚟讲,如果全女班去食,肯定可以食饱3个人,食完仲有优惠券送添。

2009-09-18
  • 咕噜肉