2021-06-22
而家手机下单已经变左好盛行, 通常落雨天, 快餐店都会有好多人排队, 当然我都唔输蚀.阿活咖喱牛腩饭, 系我帮衬大快活, 九成都会嗌既午/晚餐, 加辣后又辣又好过好多间咖喱店, 当然唔同正宗印度咖喱既味道啦, 近似港式咖喱, 但又唔会杰挞挞, 虽然有层红油系面, 感觉好似油左少少, 但可以走红油既, 只不过可能大批做啦, 有时都会漏左走油.牛腩都几大旧, 连筋既肉有时都好淋好入味, 不过有时D肉就会比较老, 唔会太Standard, 仲有少量既牛筋, 又淋又胶质. 咖喱汁实系用黎捞饭啦, 不过要留返少少汁, 因为牛腩底下系有2大旧薯仔, 唔醮汁食, 可能就会唔够味, 亦会dry少少.另一个限时推出每周惊喜, $49有晒成幅相入面既野, 脆爆巨切吉列鸡扒, 日式咖喱饭, 胡麻菜丝沙律, 特饮.最先食当然系个前菜, 胡麻系分开装既, 好适合自由加酱, 因为D酱都偏肥既. 炸扒炸得好松脆, 虽然鸡肉唔会做到好juicy, 不过照烧汁搭够, 再配埋日式咖喱饭, 完全唔同阿活咖喱既味道, 日式咖喱唔会辣, 偏香甜味, 仲可以拣多汁添, 最尾杯特饮, 原来系冷柠宾黎, 系茶记食起码要加廿蚊, 所以
阿活咖喱牛腩饭
脆爆巨切吉列鸡扒+胡麻菜丝沙律
最先食当然系个前菜, 胡麻系分开装既, 好适合自由加酱, 因为D酱都偏肥既. 炸扒炸得好松脆, 虽然鸡肉唔会做到好juicy, 不过照烧汁搭够, 再配埋日式咖喱饭, 完全唔同阿活咖喱既味道, 日式咖喱唔会辣, 偏香甜味, 仲可以拣多汁添, 最尾杯特饮, 原来系冷柠宾黎, 系茶记食起码要加廿蚊, 所以哩个价钱, 有晒咁多野, 真系抵到烂.