2014-07-21
自己都算几钟意同几食得辣, 市面上亦都有好多食湖南菜同四川菜嘅地方,但系讲到至爱都莫过于哩间 "澳门咖哩王清汤腩平时唔够人所以都唔多机会可以嗌小菜, 不过今晚啱啱好凑够人可以一齐品尝到lu坐底即刻睇睇菜牌有咩可以拣, 整份菜牌当中以辣口味为主, 不过都有少部份俾唔食得辣嘅朋友选择最后我地拣咗:麻辣爆炒烟腊肉京葱炒牛肉孜然炒牛肉宫保鸡丁白灼姜葱牛柏叶田园三剑客等咗大概10分钟, 首先嚟嘅系"京葱炒牛肉", 牛肉口感味道新鲜, 同京葱味道非常配合, 之后嚟嘅系"孜然炒牛肉", 牛肉一样口感味道新鲜, 整碟都充满住浓郁嘅孜然味(后尾问过老细原来佢地唔系用孜然粉, 而系用原粒孜然)等多一阵再嚟嘅系"宫保鸡丁", 配料有青红辣椒、干指天椒同埋老细喺四川人货嘅花椒, 鸡丁口感嫩滑, 同配料亦都好夹再嚟就系"麻辣爆炒烟腊肉", 配料有红辣椒, 干指天椒, 大葱同洋葱等等, 令胃口大增,至于烟腊肉除咗有腊肉嘅口感之外, 仲多咗一种烟熏嘅味道之后再嚟嘅系"田园三剑客", "三剑客"其实系指三种唔同嘅瓜, 分别系苦瓜, 青瓜同矮瓜,再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三种瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗𠮶种苦
但系讲到至爱都莫过于哩间 "澳门咖哩王清汤腩
宫保鸡丁
白灼姜葱牛柏叶
田园三剑客
配合,
然味(后尾问过老细原来佢地唔系用孜然粉, 而系用原粒孜然)
人货嘅花椒, 鸡丁口感嫩滑, 同配料亦都好夹
至于烟腊肉除咗有腊肉嘅口感之外, 仲多咗一种烟熏嘅味道
再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三种瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗𠮶种苦涩味,
唔太食得辣嘅朋友用嚟解辣啱哂
最后大家都唔够喉, 于是嗌多咗碟"白灼姜葱牛柏叶", 牛柏叶新鲜弹牙爽口, 未被漂白,
所以每啖都食到牛柏叶本身嘅鲜味
除咗哩几样小菜之外, 我地仲每人嗌多一碗足料蕃茄汤, 蕃茄汤用料充足, 每一啖都品尝到
浓郁嘅蕃茄味, 汤内亦都有好多汤渣, 确系真材实料!
今次之后唔知几时先至可以凑够人一齐再食lu, 希望快啲可以再嚟食啦