2015-07-29 204 浏览
是日原本约朋友嚟元朗食鸡⋯未揾到间铺之前,竟然俾我离远望到有堆人系前面排长龙,八卦心驱使下,同朋友行过去望望系咩餐厅⋯拉面天王?分店?新开?哈哈哈⋯真系非一般嘅遇上!既然非一般遇上情况之下,就即场排队试试啦,反正早饭都未食^^"铺头门面大致同红磡间铺差唔多,只系正门左右摆位唔一样,个灯笼超级大!应该高过我本人^_^''排左20分钟左右就轮到我地喇,店内只有bar台冇order台,容纳到十几个人左右,铺头细细,但感觉还算宽敞,张木凳比较重,想移动都比较难控制,但感觉怀旧,同铺头装修好相衬,重要系凳面够圆,坐得舒服。白、黑、赤天王就系铁定嘅面食,而今期限定天王系~胡椒天王。哗,正呀!但系今日又想食辣多啲,咁就同朋友一齐点左赤天王,面条硬度、口味、香油都拣左普通,由于怕太饱,我地都要求师傅俾半个面嘅份量我地就可以,因为我地仲order左一份烤饺子!同两支可乐!等左一阵,热辣辣嘅拉面上台喇!唔客气喇~猪骨汤底好香,微微嘅辣度,可以饮多几啖再食面,普通硬度嘅面条口感啱啱好,索晒汤汁精华,啖啖滋味!配料黑木耳同椰菜好新鲜,叉烧好味左㖞!肉质松软,肥瘦度啱啱好。味蛋留返最后先食,因为太爱佢喇!好好味

大个人嘅红灯笼

等左一阵,热辣辣嘅拉面上台喇!
赤天王

唔客气喇~猪骨汤底好香,微微嘅辣度,可以饮多几啖再食面,普通硬度嘅面条口感啱啱好,索晒汤汁精华,啖啖滋味!配料黑木耳同椰菜好新鲜,叉烧好味左㖞!肉质松软,肥瘦度啱啱好。味蛋留返最后先食,因为太爱佢喇!好好味~

食到一半,再加入台面免费嘅辣芽菜!辣度指数即时增加!好辣呀,但愈辣就愈想再食,返唔到转头。

烤饺子烤得啱啱好,外皮香脆,内馅肉汁仲好juicy! 朋友话个饺子汁好正,点饺子食一流,但我就钟意就咁食,贪佢够原汁原味。

我地用左最快嘅速度食完一碗面,因为见到门外仲有条人龙,将心比己,所以快快脆食晒,等其他人都可以快快入嚟开餐。
赤天王
  • 烤饺子