2017-12-11 1638 浏览
Exam period好漫长, 考完第一科要好好庆祝下 ,食饱饱再上路! 所以今日同咗阿妈去湾仔食好西,又系日本嘢, 本来觉得有啲闷, 不过我见呢间咁多选择不妨试下。店员好有笑容有礼貌咁揾咗个宽敞舒适嘅位置畀我哋坐低, 仲好快递上一条温暖嘅湿毛巾畀我哋抹手, 好warm呀。去到已经八点好肚饿,立即叫啲饭填下肚先, 来了一客软壳蟹牛油果卷! 蟹籽粒粒卜卜脆,比一般寿司店食的新鲜得多 ,而且腌制和调味十分适中, 突出蟹籽本身的鲜味, 寿司卷里面的软壳蟹都系新鲜炸出嚟, 同牛油果系一个好清新嘅配搭!烟韧的珍珠米里馅料十足! 啖啖味道丰富!苦瓜炒蛋系家常便饭,但冲绳豚肉加埋一齐炒,又系咩效果呢?炒到接近半生熟嘅鲜蛋配合爽口嘅苦瓜口感十足, 细细件苦瓜入口带有微甘, 顿时有生津的感觉, 整碟炒蛋表面再有些木鱼丝, 添上更多日式风味!呢度采用嘅豆腐有极香浓黄豆味道, 好像在咀嚼黄豆般!日式韩式烧牛舌食得多,但配呢个面豉酱真系第一次, 呢个像甜甜哋有啲mustard嘅味道,但又有几丰富嘅面豉香气, 同又爽口又浓牛油香嘅牛舌有意想不到的效果, 之前食过咁多日本嘢都冇试过, 真心推介畀大家。软壳蟹沙律呀

软壳蟹牛油果卷

烟韧的珍珠米里馅料十足! 啖啖味道丰富!

苦瓜炒蛋系家常便饭,但冲绳豚肉加埋一齐炒,又系咩效果呢?

冲绳苦瓜炒豚肉

呢度采用嘅豆腐有极香浓黄豆味道, 好像在咀嚼黄豆般!

酢面豉芥辣椒牛舌

软壳蟹沙律呀柚子虾沙律食得多,今次终于见到有新嘢, 有豆腐同芝士?系咩配搭嚟㗎?🤔
答案就系好清新, 好独特嘅日式风味!
绢豆腐芝士沙律配芝麻酱

芝士同木鱼系发梦都唔会喺埋一齐嘅嘢, 散发出阵阵鲜鱼香的木鱼丝入口即溶,跟口感软滑的芝士粒融为一体, 奶香和鲜鱼的甜味相互交错, 有著意想不到的风味🎏🎌

成个沙律跟芝麻酱配搭十分开胃 ,蔬菜和蕃茄都新鲜清甜, 入口卜卜脆, 好想推介畀大家!

呢间日本野坐得舒服, 食物用料新鲜, 下次大家去湾仔寻觅高质日本菜时不妨考虑下
软壳蟹牛油果卷
冲绳苦瓜炒豚肉