2020-01-15 208 浏览
💁🏻‍♀️ 藏 (铜锣湾) 🍴-估唔到系香港,lunchtime都可以食到咁高质嘅日本野,个人觉得呢间新餐厅高质到好似带我飞左转日本咁,野食得,环境得,服务质素得,完全系无可挑剔,食完觉得人生好幸福,求吓你地一定要试吓🥰🥰🥰每个lunch set都包括沙律、茶碗蒸、面鼓汤同甜品,唔系讲笑,连呢啲side dish都极之高质。最一试难忘嘅系茶碗蒸,非常足料,有鲜冬菇、海鲜,令到蒸蛋食落非一般嘅清甜,好好味Premium Sashimi Platter($360)本身谂住叫寿司,但两个小女人惊太饱,所以转战sashimi,果然冇选择错,啲刺身厚切到不得了,包括池鱼、拖罗、甜虾、赤贝、银鳕鱼⋯ ⋯摆盘靓不得只,食落果种新鲜嘅海水味会令你味蕾大爆发,个人最中意拖罗,入口即化,充满油脂,食完此刻无憾了。Japanese Sea Urchin Rice with American Lobster 🦞 ($480)美国🇺🇸龙虾🦞加埋海胆估唔到可以咁夹,一上碟真系冇得输,摆盘好似幅画咁,再加埋银箔、蟹柳丝、紫菜同埋茶渍物,又睇得又食得。龙虾肉爽口弹牙,北海道马粪海胆超爆鲜甜,而且好结实,一啖食落去瞬间
💁🏻‍♀️ 藏 (铜锣湾) 🍴

Premium Sashimi Platter($360)

美国🇺🇸龙虾🦞加埋海胆估唔到可以咁夹,一上碟真系冇得输,摆盘好似幅画咁,再加埋银箔、蟹柳丝、紫菜同埋茶渍物,又睇得又食得。龙虾肉爽口弹牙,北海道马粪海胆超爆鲜甜,而且好结实,一啖食落去瞬间去左日本咁,而且足足有两排半海胆,真系cp值极高!

最后,仲有甜品🍮,有得拣豆乳布甸同抹茶🍵雪糕🍦。布甸超滑,有淡淡豆乳味;雪糕够结实,抹茶劲浓,再加埋红豆,好满足😊

📍 藏 (铜锣湾)
#铜锣湾 谢斐道482号1楼
#小丸子揾食记
#小丸子铜锣湾
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港拉面