2015-03-25 1889 浏览
我从未食过炸串,上次去大阪都冇食到呢个名物。可能因为自己屋企都会炸嘢食,觉得冇咩技巧何言,驶乜俾咁多钱出去食唧。后来睇多咗日本饮食节目,先知道原来炸串都好多讲究,从油嘅种类,温度,炸浆,面包糠,到材料,蘸料都有研究,实非小弟所以为嘅手办眼见功夫。秀殿呢间隐世小店,座位大概十五个,装修简洁,吧枱座位可与日籍老板及女厨师倾谈饮食心德。老板同厨师之前响附近开餐厅卖蛋包饭,当时人头涌涌,坐无虚席。大半年前将餐厅结业,转阵到现址卖炸串,客人八九成系日本人,老板同厨师都操流利广东话,餐牌中日对照,咁就唔驶惊点错𩠌啦。坐低第一件事就梗系拣酒先啦,烧酎,梅酒,啤酒,连红白餐酒都有,烧酎梅酒个list有成十四板,上百个选择,唔识嘅可以话老板知你钟意嘅口味,佢会尽力介绍。我同啲人先来一个House shochu,味道清爽,偏淡,易入口。另一杯茜雾岛,带点花香,用芋花酵母酿制,味道较烈。有酒就点少得酒盗芝士呢,极软滑嘅忌廉芝士,牛奶味香,唔会太抢,夹住咸香嘅酒盗(鲣鱼肝渍),芝士中和酒盗嘅腥味,入口甘香,下酒佳品。上炸串前,店舖供应椰菜片及味噌,客人可边吃炸串,边吃清爽嘅椰菜蘸味噌中和油腻感,厨师将麻油伴入
酒盗芝士
椰菜片
上炸串前,店舖供应椰菜片及味噌,客人可边吃炸串,边吃清爽嘅椰菜蘸味噌中和油腻感,厨师将麻油伴入味噌,甚具风味。老板亦同时介绍炸串嘅蘸料,烧汁(sauce),柚子汁(ponzu)同岩盐。
火腿芝士
好戏开始,第一道芝士火腿。咸香嘅火腿夹住芝士一齐炸,边有得输! 热腾腾嘅芝心软滑,咬落去真系要好小心,芝心随时煮熟你个咀。不过太好食,而且唤起儿时口味,边度等得切摊冻呀。
蕃茄烟肉卷
烟肉包蕃茄
,电视剧深夜食堂名物之一。脂肪平均嘅烟肉,比一般烟肉淡口,包住饱满嘅车厘茄,入口爆浆,蕃茄味酸甜醒胃,为黎紧嘅美食作好准备。
新环境令我东张西望,眼尾睄到枝烧酎嘅招纸有个蒙面超人咁款嘅唛头,咪问老板咩黎。佢二话不说就倒咗啖我试,入口以为冇咩嘢,两秒后,哗! 辣椒味十足,仲几好饮添,不过唔饮得多。
和牛
跟住就到和牛啦,年几前响神户享受过,今日再食依然兴奋。牛肉有肉味兼且松化,满口肉汁油香,一啲都唔腻,食多几串都仲得。
紫苏梅子鸡胸
接住落系紫苏梅子鸡胸炸鸡胸串上唧一行梅子蓉,上面洒紫苏叶丝。紫苏同梅嘅香味入口爆发,鸡胸软嫩到冇朋友,一向以鞋见称嘅鸡胸肉,竟然可以咁多汁咁冧,夹埋梅子嘅酸,味道同口感带黎嘅刺激,直情系高潮
带子三文鱼籽
,卖相了得,难怪大多数客人都点呢个。大大只炸到金黄色嘅元贝,肉汁鲜,一啲都唔腥,舖上带子碎大根粒沙律,大大粒鲜艳夺目嘅三文鱼籽,好想一口大快朵颐。可惜只带子真系太大旧,好难一口食哂,一咬就散开,影响食感。
日本蚝
日本蚝我都做过,但就始终好难做到,皮薄松脆,内里多汁饱满。满以为自己做嘅都不过不失,经秀殿一个棒喝才知道自己自大。人家嘅除外脆内软外,蚝汁被面衣密密封好,一滴不漏,面衣没因蚝汁而湿软,蚝身紧紧熟,半条筋都冇,蚝肉清甜,日后炸蚝都系出黎食好过。
呢个时候啲人示意酒杯已干,系时候再来。为了满足味蕾,我点咗一set烧酎(麦,芋,米),三种味道分别很大,米烧酎味清且香,芋烧酎果香味甘,麦烧酎味浓且辣。
得三细杯边够我哋饮吖,俾我见到枝椎茸(冬菇)烧酎,我点会唔试呢,不过女厨师昆布烧酎仲好饮,咁就要试试啦。果然冇介绍错,昆布嘅umami同烧酎出奇地配合,回甘时可以清楚尝到淡淡昆布味。
左上顺时针: 麻糬, 明太子鸡胸, 鱚鱼, 香鱼
临近尾声,实情意犹未尽,食埋串软糯嘅麻糬再叫过。明太子鸡胸,同紫苏梅鸡胸差唔多,不过都系紫苏梅好食啲。
鱚鱼散发油香,入口溶化,鱼味香甜。至于原条香鱼(Ayu),甜味更甚,唯内脏味太浓且腥苦,影响食味。
茶渍饭
最后又点可以冇茶渍饭呢,炸串过后,来个梅子茶渍饭,油腻感尽消,帮助消化。

食后感: 炸串俾好多人嘅感觉系油腻热气唔食得多,但当炸串嘅材料,用油,温度都咁讲究,出黎嘅炸串实在同炸三宝系天渊之别。而且日本人相信, 用面衣包裹新鲜食材, 最能确保食物嘅原味肉汁得以全面保存, 面衣亦能保护食材被免焦干. 主厨会因客人食速而烹调炸串, 每串都新鲜热辣, 非常细心. 经此一役,方知炸串有著非一般嘅学问。

题外话/补充资料: 同女主厨交流时问到,kushikatsu 同kushiage 嘅分别。来自大阪嘅女主厨认为,两者没两样,不过,关西人称炸串为kushikatsu,关东则kushiage。此外,关东人认为,kushiage 较高档次,于餐厅安坐享用,kushikatsu则较为平民,立食炸串店于大阪亦非常普遍。
2015-03-22
酒盗芝士