2018-09-01 357 浏览
下雨天咁啱喺上环做完嘢!本来谂住去文娱中心揾嘢医肚, 经过苏杭街附近发现有间小店专营外卖海南鸡饭.靶心一环,买咗半只海南鸡,加两个黄油饭,一个椰子鸡汤,一客炸春卷小食拎番屋企慢慢叹!呢间公主海南鸡出品真系‘掂’! 半只去完骨嘅海南鸡份量唔算少,鸡嘅脂肪分部平均,嫩滑有鸡味,本人甚少食鸡皮,却毫不留情大大啖连皮带肉一齐吃, 鸡皮竟然弹牙而且无油腻嘅感觉!😋平常香港人去泰国必吃鸡饭,其实我觉得泰国鸡饭嘅鸡肉煮得太软鸡味比较弱!有时香港本土出品更可囗美味! 别外佢地嘅黄油饭煮到一粒粒,加咗黄姜,颜色金黄,好靓,吃完冇油腻嘅感觉,爽口!椰子鸡汤微辣清新,啱晒我囗味!最后记住要试下佢地自家制作嘅泰式面豉酱!味道很独特!赞👍

椰子鸡汤微辣清新,啱晒我囗味!

最后记住要试下佢地自家制作嘅泰式面豉酱!味道很独特!赞👍