2006-04-11 31 浏览
11-1-2006 1838难得一日蛇晒王出黎去威,尽庆完之后当然要食番的好野补充体力,本来在第2个地方搅掂,有朋友话这里会方便的,于是在这里安排饭局,还记得上次黎既时候是某一年的初春,不过席上的朋友已经换成另一批的「新世代」。该晚连埋我共有7位,被安排近门口的台,除了别人开门闩门要食风外,感觉上比上楼既一层好些少,连饭及汤我地叫了11道菜式,会逐一介绍。第1味系客家狗仔焖鲜羊肉,这味菜绝对没有你地好想食的配料如枝竹及马蹄,完全系靠羊的新鲜度、煮的方法及汁酱去完成,羊肉还有少少应该的鲜及膻味,还有系用gas炉上,汁酱收得好㶶,如大火既时候,的汁会弹到周围都系,要小心的,随羊附上生菜一碟,可以与羊一齐去滚,汁的精华落在生菜上,非常好食,就算有几好味的马蹄枝竹羊腩煲也要行埋一边。第2味系走地鸡半只,第1次见到个样时,仲以为白斩鸡,因为我妈妈乡下的出品通常系好薄皮及瘦,这里比较肥美,当然唔会肥到冇鸡味,食落去系新鲜货色兼有鸡的鲜味,皮如果薄及瘦番既,会更加好,后尾我地都整多半只。之后的上菜上台速度也加快了。跟住黎既两味比先前既清新既,前者就是水瓜煮鱼鳔,鱼鳔又名花胶/鱼肚/鱼胶,这里用了沙爆
11-1-2006 1838

跟住黎既两味比先前既清新既,前者就是水瓜煮鱼鳔,鱼鳔又名花胶/鱼肚/鱼胶,这里用了沙爆鱼肚,虾米一的都唔少,水瓜亦是如此,加上鱼鳔本身的鲜味,也不须花「师傅」去锦上添花,还有肉碎,但显得有点画蛇添足;后者又系以虾米作为配料的清新菜式:云腿虾米鱼汤大芥菜,芥菜几靓,唔苦,加上其金华火腿及鱼汤的味道,作为系街外成日成肉的我(有时叫菜仲贵过叫肉),也禁不住食了不少,尤其系的虾米,正所为宝物沈归底。

食完两味清清地的菜式后,系时候转一转口味食番的炸物,其中一款既系鸳鸯枣,当然唔系蜜枣,而系虾枣及墨斗枣的只拼,两样食物都系打去起晒胶先去炸,而不会炸定的先再翻炸,同甜酸酱一齐去食,简直系绝配,都系该句,新鲜炸上黎既,就要新鲜食,但切记要吹一吹先好食,整亲个喉咙就唔好啦,我就连铺在底下的生菜都唔放过。

只系菜,冇粒炒粉面饭点会饱,这里最出名的系猪油捞饭,间唔中食少少冇相干,不过所载的不是啡色的砵仔,而只是蒸饭所用的有花蓝色器皿,欠左少少风味,有所失望,饭仍然系一粒粒,而猪油及甜豉油都系微暖,味道当然系好啦,偶然放纵一下冇乜所为,如果的猪油系烧猪所提练出来既就更加正斗。

就先既两味以虾米作配料的其实可以算系汤菜一类的菜式,跟住黎就的菜式都系这样,今次就蕃茄作为配料,而主角就系懵仔鱼,又名鲸龙,肉质比较实同埋鞋,不过又唔系想象之中咁差,起码有得赵下的肉同埋皮,加埋豆腐卜浸在「汁」里,差唔多又俾我地扫清,这道菜的名称就是蕃茄炆懵仔鱼。以上的几道菜,已有肉及海鲜,都未够,系其他类型的海鲜,选取了姜豉葱爆珍珠螺,珍珠螺冇沙,唔知急冻或冰鲜,加上大量姜片及葱段去爆,炒得几香,不过一般食店处理有豆豉的菜式时,都犯上老毛病,只系浸过水就同其他材料一齐去煮,缺点就系使到豆豉的香味没有带到出来,要好味,浸完水后,要切碎,然后加少少生抽调味,如果唔系咁,不如唔落仲好,做装饰未轮到佢。

而有菜有饭亦当然要有汤,我地就叫了今晚的例汤石九公煲大芥菜,石九公爆香,然后落水,再加埋大芥菜,鲜味十足兼有些少奶白色的汤,自己连渣都饭同食了不少;另一味炸物系南乳香炸门鳝,南乳味好浓,门鳝又大件,炸得又香脆,连细骨都食埋落肚,系值得一叫的菜式。

最后一味系毫不起眼既虾酱蒸五层肉,我估计五层肉既意思系一层皮、一层肥膏、一层肉,之后再黎肥膏及肉,是晚大部份只有三层,睇落去有少少唔敢食,试过第1旧之后,就不断添食,原因系的油逼晒出黎,肉及肥膏一的都唔肥,加上虾酱够味,入左猪肉后更加突出其味道,个个都好怕咁,我就一于好少理咁清袋,底既只有一层好薄既油,当然系倒唔到出来。

埋单大约每位110蚊,相当有水准及有少少喜出望外,假以时日必会再翻炒。