2013-11-06 2075 浏览
秋风起就特别易饿,又唔想坐铺头入面咁死固固,醒起有一段时间无帮衬〈因为这里地方细,经常坐爆人〉,决定晚一点〈八时半后〉先去,唔使点等位可以坐门口,边叹住凉风阵阵边叹美食,乜都抵返晒!如果你未嚟过,见到套餐价钱可能会有点意外,唔系茶餐厅𠮶回事,但坐落发觉咁多外国人嚟外卖拿走,之后到见到自己𠮶order上台就即刻明白,因为真系份量十足!唔系太饿的话,女仔人家分分钟食唔晒要打包拎走。这晚胃口唔错,决定叫个猪手套餐,因为之前见到有个上咗年纪,心想应该戒肥腻嘅伯伯,二话不说坐低就即刻叫咗同一个餐,佢绝对系对只猪手念念不忘,食咗先算!而同一时间又有鬼佬落单要猪手外卖,心谂唔通真系好食得咁紧要?我之前钟情佢地个ribs,系即场烧嘅,所以要等,但个酱汁极为惹味,食到坐街边、啜晒手指做佢生招牌,我都唔mind,所以对只猪手我下意识要求更高...个周打汤我唔详述,又系见不断有人外卖,无错只系外卖一个餐汤〈其他地方除咗中汤,我未见过会卖走西汤啰!〉我的看法是这里料多兼够滑,不过份量偏细!沙律就都系𠮶类嘢,性格欠奉。登!登!登!终于主角登场,哗!重量级嘅猪手望落干身,有少少焦,傍住一督薯泥,卖相百份百美国式。
登!登!登!终于主角登场,哗!重量级嘅猪手望落干身,有少少焦,傍住一督薯泥,卖相百份百美国式。一刀切落去,出奇的软身且很容易离晒骨,烹调时间掌握对路,放入嘴...唔...外皮脆脆地但咬落肉质滑溜,有「赵」口之余,少少咸鲜却没有丁点肥腻感;索性斋切一块猪皮试试,烟韧可口...无办法嘞!我要彻底吸收咁好味嘅骨胶原!
切下切下〈襟食度唔系讲笑!〉,成旧猪手最后都被消灭咗,感觉非常满足!唔似太多高级西餐厅锯完扒得阵风,其间同那位女侍应讲下笑〈好多人误会佢系事头婆!〉有人buy佢直话直说,唔会话系客就大晒,有人觉得佢嘈喧巴闭无礼貌,睇下你要D乜啦!
我就觉得环观现今缺乏性格小店,佢同呢间毫不起眼、细细档,但坚持高水准嘅食肆成为绝配啰!
2013-11-01
  • 咸猪手