2019-05-22 69 浏览
每年五月又到老细照肺嘅日子,今年公司搬舖,人事调动亦多,员工士气麻麻,听闻来年更有炒人嘅消息,人心惶惶……好彩既系公司满意我今年嘅表现,有上司口头赞赏亦有少少人工加,十分感恩,今次又可以打正牌头食好西。上网做功课见到锦田有间铁板烧环境及食物唔错,虽然远左d,但驾车也方便,所以决定要实地考察。估唔到呢到系一个美食城, 喺个小区里面有十多间食店, 有普通嘅餐厅、泰国菜、日本菜…… 黎呢度食嘢好有度假嘅感觉。钟意食铁板烧系因为觉得佢让你眼睛都在享受 ,铺头细细可以享受同厨师倾计嘅时光。呢个前菜最大嘅特色,就系用日本莲花花茎做沙律, 非常爽口, 第一次试。今晚我哋就系食呢个套餐 第一味海鲜系北海道带子, 非常大只同厚身。 厨师话佢哋来货新鲜,冇摆入雪柜急冻, 所以好弹牙, 值得一提佢哋嘅三文鱼子, 有特别处理过,所以食落好去冇腥味。 佢哋个上汤加上新鲜嘅紫菜,一试难忘。银鳕鱼外脆内嫩入口即溶用响螺煲汤就试得多, 第一次用嚟炒, 厨师话唔使落任何调味就食到佢嘅鲜甜, 果然冇呃我。肥仔厨师刀功非常好, 两三下手势就已经将龙虾剥咗壳, 而且炒嘅时候加咗龙虾羔同海胆,超正。由于我哋一个食牛,一个食猪,

今晚我哋就系食呢个套餐

银鳕鱼外脆内嫩入口即溶

由于我哋一个食牛,一个食猪, 我只可以介绍返我个西班牙黑毛猪, 煮紧嘅时候已经香喷喷好香浓, 食落去就非常juicy。

最后仲有一个炒饭、野菜 同一个超好味嘅鱼汤, 厨师话呢个鱼汤只系加咗15斤鱼同豆腐,煑到奶白色 ,呢碗汤令到整件事十分完整同完美。 但由于篇幅有限,唔能够再摆上, 我强烈要求大家亲身试下。
2019-05-22
  • 鲷鱼汤