2023-04-29
今次系Odea呢餐饭,整体体验几好。首先,服务真系好好,Waiter会帮女士拉櫈同铺餐巾,送多咗一样餐前小食俾我哋,上完每一道菜都会介绍下𠮶道菜系咩,同埋建议食法,当日我哋系庆祝生日,Waiter仲帮我哋将啲嘢摆返靓个位影相。然后,啲食物真系好精致,感受到厨师系用心去准备,色香味俱全。我唔敢讲每一样都啱自己口味,好多款食物对于我来讲都系新奇嘅体验,食物嘅味道有好多层次,令我更加用心去品尝每一啖嘅味道。我觉得𠮶一餐食物嘅口感整体都好好,我谂咗好耐要点形容⋯第一,我觉得食物全部都「唔干」。点计咁讲呢,唔系讲紧佢地嘅食物有冇汁,而系啲食物都煮得啱啱好,特别系啲肉类,无论系鳕鱼、龙虾、猪架,都唔会过熟,入口非常软熟,食物嘅水份都保留得好好。特别系龙虾,真系我食过最好食嘅龙虾🦞!佢嘅熟度系啱啱好,系其他地方食过嘅龙虾大多数都过熟,食落似擦纸胶,所以我一直以为龙虾就系咁嘅口感,无谂过龙虾原来可以咁好食🥹第二,食物有顾及食用者嘅体验,上菜时嘅温度都啱啱好,啲食物系「暖」嘅 — 唔系一早煮好晒摆到冻咗,唔系热到辣口,而系入口觉得温暖,啱啱好感受到食物嘅质感同味道,令我真心觉得我真系好享受呢一餐嘅食物。
(第三,我自己本人最钟意法国菜嘅一样嘢系,佢地上菜系等客人食完一道菜再上下一道,我食饭好慢,佢地慢慢上,令我食得无咁紧张。😂😂)