2022-01-05
咁大个仔第一次到园方食嘢,一嚟就食mango tree。间嘢有小小入,真系有啲难揾,但系见到位置咁偏都有唔少生意,就知佢有几好食啦。第一道食嘅系佢呢个头盘拼盘。以头盘嚟讲我觉得有小小heavy,食完之后都饱咗三成,系好系坏就见仁见智啦最值得称赞嘅系个青木瓜沙律。我平时就麻麻地青木瓜嘅,觉得有好大阵草青味,同埋好多渣口感唔好。但呢个青木瓜冇咁重草青味之余,又嫩又爽脆,配上酸酸地嘅调味真系特别开胃!跟住就到呢个冬阴功汤。见到餐厅真系落足重本,汤面有啲虾膏系度浮下浮下,成碗汤鲜到不得了。唯一有小小可惜嘅系好系碗碗嘅汤辣度都有小小唔同。我𠮶碗就啱啱好嘅,不过我啲朋友𠮶碗好似就特别辣,辣到佢饮唔晒(不过我觉得还好啦~)终于嚟到主菜啦!三款主菜我最钟意就系呢条鱼!鱼肉起晒骨又切成片,方便易夹易入口。外层有酸甜咸俱备嘅酱料包裹住酥脆嘅炸衣,而炸衣入面仲有紧实多汁嘅鱼肉,令人一口接一口完全停唔到落嚟!我原本已经食到10成饱,但系见到剩落嚟嘅鱼肉我都系忍唔住夹多两旧。呢个烤鸡就失色小小啦。肉质比较柴,食到一半牙骹都软。皮系烤得几脆,汁都都系好友东南亚风味,只可惜鸡肉嘅味道同个汁唔系好夹:鸡肉味道偏敦厚,
终于嚟到主菜啦!三款主菜我最钟意就系呢条鱼!鱼肉起晒骨又切成片,方便易夹易入口。外层有酸甜咸俱备嘅酱料包裹住酥脆嘅炸衣,而炸衣入面仲有紧实多汁嘅鱼肉,令人一口接一口完全停唔到落嚟!我原本已经食到10成饱,但系见到剩落嚟嘅鱼肉我都系忍唔住夹多两旧。 呢个烤鸡就失色小小啦。肉质比较柴,食到一半牙骹都软。皮系烤得几脆,汁都都系好友东南亚风味,只可惜鸡肉嘅味道同个汁唔系好夹:鸡肉味道偏敦厚,酱汁我觉得只需要小小点缀就ok,奈何酱汁性格太鲜明,两个味道系度打紧交咁,实在可惜。
粉丝煲味道都唔差,如果你钟意肉桂味咁就一定要试一下呢道菜。粉丝条条分明,弹牙爽口。质地偏干身,但系有猪油作为润滑,食落口就啱啱好。大厨话煲底垫咗好几块肥猪肉,所以成煲粉丝除咗肉桂嘅香味之外仲有浓郁嘅猪油香。我呢个肥膏爱好者就钟意到不得了,但系食唔惯肥腻嘢嘅就要考虑下好唔好叫啦!
当日其实仲食咗个甜品拼盘嘅,不过呢个就冇乜特别之处,都系啲大路嘢。总括嚟讲系一次几唔错嘅用餐体验,有机会绝对会再返黎食!!