2020-10-08
朋友离开香港,想临走食好d嘅中餐,又讲唔出咩系(上海/西川/边炉/etc),于是就谂起鼎爷私房菜呢间明星餐厅~ 我都系第一次试,预先去网站睇menu,原来午市有套餐,2位即可。去到首先觉得环境装修好优雅干净。跟茶有一碟凉果,很开胃。点心拼盘卖相几靓,不过味道唔多惊艳,都系传统味道。汤很好饮,好大盅,朋友同我讲笑点解饮极都饮唔完。菜我哋拣上汤煮,主菜加$98要啫啫鸡煲,主食要荷叶饭。上汤菜有d杞子好食唔错。啫啫鸡煲上台好吸眼球,因为佢哋会系面前撰d汁,好有烟雾效果。不过d鸡唔多嫩,食到有几件比较鞋,我朋友就话唔觉。荷叶饭有d似糯米鸡不过用普通饭,本来很期待,不过感觉普通。两个人不停食,到后来真系好饱,朋友呷两啖万寿果糖水就食唔到lu。我就觉得糖水几润,食晒。总计炖汤,上汤蔬菜,同糖水,成个午餐感觉饮咗好多水......d𩠌菜未必系最惊艳,因为始终系食开嘅广东菜,但环境服务好好,加埋而家食有抗逆价,整体系唔错食得过。
去到首先觉得环境装修好优雅干净。跟茶有一碟凉果,很开胃。
点心拼盘卖相几靓,不过味道唔多惊艳,都系传统味道。