2024-05-27 1020 浏览
520趁机会同男朋友食餐好嘅🤗 之前喺the Murray 嘅popinjays食过早餐,环境舒服食物都唔错,今次就再嚟食晚餐😚夜晚变咗暗暗地嘅环境,好有feel好浪漫🥰首先会有餐前面包,口感非常松软,仲有橄榄油同埋醋架!🍞 另外仲有三款餐前小点,望落非常精致,其中鱼子酱蟹肉挞细细个但系好足料,劲好食🤩Taste of Popinjays ($988/ p.p)Appetizer CAPESANTE MARINATE估唔到前菜都咁大份😮 摆盘亦都好精致😍 一片片嘅半生熟太子铺满咗喺度,火候控制得好好。另外酱汁酸酸甜甜,非常开胃,作为头盘真系啱啱好🥰Middle courseAGNOLOTTI DEL CHIANTI呢度菜就几特别啦!好似有两粒饺子咁,原来入面有慢煮牛肉🤩 旁边仲有唔同嘅肉条,腌制嘅味道好香浓😚 再配搭咗creamy嘅酱汁,都几特别㗎😋FishMERLUZZO好开心佢用咗我最爱嘅鳕鱼😍 鱼肉够晒滑,仲有淡淡嘅油香味😋😋 。另外仲配咗鱼子酱,加入咗鲜味🤩 。酱汁又唔会太浓盖过鱼香味,旁边仲有椰菜花等等嘅配菜,清清淡淡食得好舒服🤭MeatWAGYU TENDERLOIN RO

Appetizer
CAPESANTE MARINATE

Middle course
AGNOLOTTI DEL CHIANTI

Fish
MERLUZZO

Meat
WAGYU TENDERLOIN ROSSINI
又系我最爱嘅牛柳🥹我唔钟意又干又硬嘅牛扒,所以牛柳系我嘅不二之选🥰 好啦切落去已经feel到好腍,亦都好Juicy 😚火喉亦都控制,入面真系粉红色!另外配搭左块超大嘅鹅肝😲 入口即溶,油香味好够,口感外脆内软😈😈 叫我点忍得住唔食晒🤩🥳

Dessert
POPINJAYS' TIRAMISU
非常精致嘅甜品,外型系一粒巨型咖啡豆🤩我比较钟意食挺身嘅tiramisu,呢个就啱晒我啦😍!而且食落口感好滑,层次丰富,但又唔会过甜。好饱我都食晒成个😝配搭咖啡味嘅雪糕好香浓好夹🥰

最后我哋仲叫咗两杯酒衬返呢个set😙😚 最欣赏佢有一个sweet嘅section,唔钟意咁浓嘅朋友叫呢part嘅酒就一定饮到啦😙

最后仲有两粒朱古力😙 上层系milk or white chocolate, 而下层就系dark chocolate 😋😋