2023-06-03 437 浏览
难得放假去食野,去到铺头满座,当时有一个女仔系铺头入面等位,我地都自自然然系铺头入面排队等位,我地两个人,但系个女侍应就要求我地一定要系铺头出面等位,当时系38度嘅高温,我问,唔好意思我地可唔可以系入面等?出面真系好热。结果个女侍应话:你地企系度会阻住。首先:铺头其实Corner位置其实唔细,企多3-4个人绝对系绰绰有余,坚持叫客人系38度高温下等位,绝对十分唔合理。第二,如果真系会阻住,点解我地前面嘅女仔就可以企系铺头入面等?如果真系会阻住,大家都应该公平对待。最后我地都系即刻走,我地唔想助长香港呢啲绝对唔可以被接受的态度。唔系要求你当顾客系上帝,但系基本礼貌一定要有。香港人绝对deserve一个更好得服务态度。都唔建议大家贴钱买难受。
结果个女侍应话:你地企系度会阻住。
都唔建议大家贴钱买难受。