2020-01-05
心情好食贵嘢,心情唔好又要食贵嘢,但咁会食哂啲钱。今晚去咗石门试下,有好多餐厅食肆选择,港、中、西、日、意、泰、越等等,大大小小各色其式。原本去一间好多人赞及撑嘅店,但入到去后,服务态度麻麻,于是行过几间,见到入面多人食,又唔洗等,就试呢间。见到隔离台啲人都叫锅,左边台一家四口一人一锅,右边两母子一个叫锅一个叫饭,仲有碗好大碗嘅汤,后尾再望番个餐牌张相,同真实个碗比,知道系HK$11,就觉好平,喺中环、铜锣湾、湾仔,咁大碗汤最平都要HK$35。两个人食三样嘢,一个锅、一个饭、一个乌冬。首先嚟个锅,个样okay啦,汤滚之后男友就好忙咁挂住食,热辣辣,饮啖汤,好味嘅,食得出系用日本打边炉啲豉油 (寿喜烧Sukiyaki),个饭好够热,啲汤送饭好味,有菜有肉有豆腐有蛋,够料够饱。之后嚟咗个乌冬,有埋猪扒,个猪扒虽然唔够热,但佢啲肉系嫰嘅,炸得亦脆,唔油腻,有足够椰菜丝,如果够热就100分。虽然唔系热到辣口,好似某间专门食炸猪扒啲贵嘢咁,但以咁嘅价钱之下,已经好抵食。个乌冬就够热嘅,因为佢系连锅上,个锅应该冇分类咁高档,会分做火锅及放面食,所以个锅系有少少豉油沟埋啲泡菜味,我鼻好灵敏所以闻到分
两个人食三样嘢,一个锅、一个饭、一个乌冬。
之后嚟咗个乌冬,有埋猪扒,个猪扒虽然唔够热,但佢啲肉系嫰嘅,炸得亦脆,唔油腻,有足够椰菜丝,如果够热就100分。虽然唔系热到辣口,好似某间专门食炸猪扒啲贵嘢咁,但以咁嘅价钱之下,已经好抵食。个乌冬就够热嘅,因为佢系连锅上,个锅应该冇分类咁高档,会分做火锅及放面食,所以个锅系有少少豉油沟埋啲泡菜味,我鼻好灵敏所以闻到分别到,但咁嘅价钱,都系物超所值。
个吉列虾饭好食,有四只虾,个饭好够热,若个蛋可以再多啲啲,等佢湿少少落啲饭度就完美,下次去一定会再食,HK$45,超值。
如果唔大食,其实$150已有找。晚饭嚟讲真系抵食,我地叫嘅嘢味道都好,而侍应服务好嘅,上菜好快,地方干净,所以要赞下呢间食店。有机会会再去,试鳗鱼饭及其他锅。