2024-10-05
#欢乐中式点心 以前喺新蒲岗返工,好多时都会行过大成街街市,不过就从来都冇上去,听说好似有一间只做早市嘅传统点心,于是特登去试下。从街市入去兜咗几个圈都揾唔到条路上熟食中心,原来喺行人天桥旁边就有一部升降机直上方便好多,加上行程延误,去到已经十一点过后,老板正在准备收工💔当时点心所如无几,如果老板同我讲下回请早我都只能接受。点知老板问我想食乜,我话虾饺烧卖鸡扎𠮶啲,老板竟然话ok我蒸畀你,𠮶一刻真系几开心又感动,香港系仲有人情味的❤️新鲜蒸出嚟嘅点心好难会唔好食,所有点心都只系$20,一般喺出面酒楼都冇乜可能食到,虾饺有四粒晶莹通透,最重要系有笋,虾肉亦够鲜,好食。烧卖同样系四粒,虽然唔见有蟹子,但同样有大件虾肉,肉质非常新鲜。鸡扎材料丰富,虽然鸡肉稍为结实,但整体味道都算几好,芋头够粉,猪皮爽口,火腿正常,腐竹入味。茶钱$5,埋单$65。老板非常之好人,虽然我可能阻住佢哋收工,但佢哋都愿意做埋我呢单生意,我好感激佢哋,希望佢哋继续生意兴隆长做长有。欢乐中式点心黄大仙彩虹道121号大成街街市2楼
欢乐中式点心
黄大仙彩虹道121号大成街街市2楼