2020-06-04 152 浏览
经过过呢间舖头好多次,一直心挂挂想去试。今晚男朋友话挂住日本,想食靓和牛,就入去试下啦。Niku niku作为一间高级和牛餐厅, 无论入面定出面既装修都好有格调,枱同枱之间有充足嘅空间,坐得好舒服。店员专业而且服务周到,好钟意佢地会主动帮手烤肉,而且对于各种唔同既肉都非常有认识,会烧到恰如其分既生熟度。感受到餐厅非常重视质素。材料方面,舖头提供既顶级和牛(除咗内脏)都系刺身级别, 由老板系日本亲自挑选再真空打包番香港。厨艺方面,餐厅五年黎都系同一师傅主理,令到餐厅食物质素可以更加稳定。每个座位都有一早预备好既三款酱汁,分别系烧肉豉油、面豉酱同柚子豉油,味道唔错...但基本上都冇机会用到,因为餐厅提供既肉本身已经好够味!另外想赞一赞,呢度提供既茶非常香,亦都有解腻作用。海胆和牛 $150上面既北海道海胆望落新鲜饱满,入口即溶,味香甘甜,而且份量满泻,A5和牛刺身好香肉味,一啖放入口系双重嘅满足。和牛西冷薄切配蛋汁 $499薄切和牛甘香肥美,口感软腍丰腴,咸咸甜甜既Sukiyaki 汁为其增加风味,沾上浓郁既日本无菌蛋蛋汁,层次又再升华。杂锦内脏盛盒$200牛舌每次食烧肉都一定会叫牛舌,但

海胆和牛 $150

和牛西冷薄切配蛋汁 $499

杂锦内脏盛盒$200

牛舌
每次食烧肉都一定会叫牛舌,但呢度既牛舌同其他地方嘅好唔同,原来高级牛舌系可以咁柔软多汁!真系好感谢店员为我地将佢烧到啱啱好。

横隔膜
脂肪唔多但口感鲜嫩得黎带咬劲,牛味非常浓郁,食落似肉多过似内脏。

牛肠
呢款系香港比较少见,但原来系日本人食烧肉是既最爱!望落油脂量非常多,但经店员专业地为我地烧过之后,唔少油脂已经滴落,食落冇想像中咁油腻,反而带独特既嚼劲,而且完全无腥味。

和牛拖罗盖饭 $175
食过好多次生牛肉,但第一次食完全冇筋既生牛肉!和牛油脂分布平均,入口柔润油香,真系有d似食紧肥美既顶级拖罗刺身咁,配上蛋汁同美味嘅白饭,呢份盖饭非常令人难忘。

和牛尾汤面 $165
最后就系呢碗好多人推介嘅汤面。望落平平无奇,嗅落香喷喷,先呷一啖汤色清澈既汤头,发现超级浓郁!店员话呢个汤底系用和牛尾同牛骨熬左四至五个钟,饮得出每一啖都系精华。汤头鲜甜,牛香浓郁,口感清爽唔油腻。面底口感清爽弹牙又挂汤,份量比想像中多既牛尾同少少附送既牛筋腩肉质软稔,虽然汤的香味已经盖过肉味本身,但成份牛肉汤面质素非常高,而且份量比想像中多,我地两个人每人都分到一碗半!