2021-05-04 122 浏览
朋友提议去工厦食受喜烧,见到晚餐Menu要三百几蚊一位,系观塘工厦来讲我觉得价钱唔平。去到之后环境同工厦非常有反差感,睇得出老板希望用平嘅租金但系俾返中环嘅食饭感觉俾你。门口望入去已经好有日式风味。里面总共得四张枱,非常阔落。贵精唔贵多!主menu得4款拣,有其他小食但系我哋冇叫。个前菜居然有海胆、带子、蟹膏同和牛。一见到已经好开心,真心冇谂过观塘工厦有啲咁嘅餐厅。我哋叫做一个A(美国牛$308/set) & 一个B (澳洲M9和牛$358/set), 虽然澳洲和牛贵啲但系我同我个朋友都认为美国普通牛好食啲,可能佢肥少少味重啲。有个哥哥仔帮我哋烧牛同埋蔬菜,佢好有礼貌。我嗌咗呢杯柚子汽水,饮落去好似杯甜甜哋嘅水咁。可能要落少啲冰会好啲跟住食完肉同蔬菜个哥哥再帮我哋炒个饭,佢拎呢盆野嚟嘅时候仲会好细心咁问我哋有冇对海鲜敏感。个炒饭影相影得唔靓,但系好快就食完因为好好味。最后豆腐雪糕好重豆腐味,感觉上系自家制嘅雪糕。整体嚟讲我真系会再嚟食,正价比非常高嘅一餐。之前食过海港城间日山寿喜烧,系佢嘅三倍价钱,冇错环境系争好远但系食物质素都系差唔多,起码我食完觉得好饱。

门口望入去已经好有日式风味。

里面总共得四张枱,非常阔落。贵精唔贵多!

主menu得4款拣,有其他小食但系我哋冇叫。

前菜

有个哥哥仔帮我哋烧牛同埋蔬菜,佢好有礼貌。

柚子汽水

湿炒饭

湿炒饭

个炒饭影相影得唔靓,但系好快就食完因为好好味。

豆腐雪糕

最后豆腐雪糕好重豆腐味,
感觉上系自家制嘅雪糕。

2021-05-04
豆腐雪糕