2022-05-26
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗🤗依家越嚟越多人食素,细细个时总系觉得中式斋舖嘅斋菜唔好食,因为劲油油腻,特别唔钟意𠮶D 好杰嘅芡汁。不过近年因为多咗人食素,已经有好多新派嘅素食店,食物质素都几好!而我本身对于人造素肉系冇咩好感嘅,唔太特别钟意扮肉嘅素食。朋友推介我试呢一间位于中上环中间嘅纯素(Vegan) 食店,我就去试吓!呢间楼上素食店只系开星期一至五嘅午市。朋友提我记得要 whatsapp 订位同埋预订食物,店主会早一晚 whatsapp send 菜单,当日10点前覆 whatsapp 食咩就得,店主有提供埋地点指示,都算易揾。我同朋友12:10 上到去,自己开门入去,陈设都几特别,仲播放住比较禅感嘅唱颂音乐。听到厨房有准备食物嘅声音,就自己揾位坐,跟住食客就慢慢自己出现,大部分都系一个人嚟,同埋应该系熟客,大家都好静,我同朋友都系细细声倾偈。套餐分别有$75 (纯素多国菜) 或者$65 (时令蔬食糙米饭),套餐有餐汤同埋饮品。餐汤系自助嘅,店主不时会攞几碗出嚟,我哋因为拣咗一个食生餐,店主响 whatsapp 都写咗佢会另外出绿果菜露,所以我哋攞咗一碗餐汤
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗🤗
餐汤系自助嘅,店主不时会攞几碗出嚟,我哋因为拣咗一个食生餐,店主响 whatsapp 都写咗佢会另外出绿果菜露,所以我哋攞咗一碗餐汤饮,餐具都系自助形式。
🍴餐汤
呢个汤入面有椰菜花,应该都有落南瓜,因为个汤系橙橙黄黄,成碗好有蔬菜嘅原味,唔似有添加盐,热辣辣好 creamy!
🍴绿果菜露
呢个系室温嘅,因为食生嘅意思,系唔会用超过47度以上去煮食物,咁就可以保持返食物原有嘅天然营养同酵素。个汤系浅啡带少少绿色,上面有车厘茄火箭菜同肉桂粉。呢个我觉得劲好味,甜甜哋好 fresh!虽然真系冇可能食得出系用咗咩蔬果制成,不过我相信系有落梨,因为好清甜,完全唔会有五青汁𠮶D 草青味!
🍴墨西哥卷迷蝶香茄子火箭菜 ($75)
卖相好吸引,仲配咗好多新鲜嘅沙律菜,同埋有少少熟嘅大白菜,墨西哥卷咬落去好 juicy,个卷同埋沙律嘅酱汁都好好味!
🍴食生餐 ($75)
呢个有翠玉瓜意粉、椰菜花饭配新鲜蔬菜、手炒番薯苗加芒果酱汁,嚟到发现劲大碟,色彩好缤纷。
另外我哋都试咗两款 raw cake
🍴覆盆子杏仁批 ($65)
口感有少少似芝士饼,当然入面系冇芝士啦,问过店主系用咗覆盆子、杏仁、腰果、椰子油同 raw sugar 做,食到好香浓嘅nutty 味。
🍴芒果忌廉卷 ($65)
上面铺咗一层肉桂粉,呢个质感比较软身,外层应该系用咗生果同nuts 混合做嘅,中间包住新鲜芒果。
两款 raw cake 都好好食,相比之下我会比较钟意杏仁批嘅口感多少少。
🍴红菜头时果果昔
因为大部分人都系饮呢个,店主分咗几段时间打咗果昔出嚟自己攞,呢个系冇添加,红菜头味比较出,我估都有落梨,因为有清甜味,至于再落咗咩嘢打埋就真系估唔到。
🍴纯素美绿浆
呢款系朋友拣嘅,热饮,我试咗一啖,个味的确有少少似美绿,我估系用根茎类嘅植物整嘅,不过因为我本身唔特别钟意饮美绿,我纯粹八卦试味!
感觉到店主系非常有心推广纯素食,我自己觉得可以有机会食返蔬菜水果嘅原本味道,吸收返大自然俾我哋嘅营养,绝对系一个好好嘅体验。