2022-09-25 612 浏览
喺欧洲啲人将鹅肝、松露及鱼子酱并列为世界3大珍馐。今日朋友带我来到跑马地品尝包含有呢3种食材的美味🤤🤤首先出场嘅系"羊肚菌忌廉蘑菇汤",羊肚菌系可见到的成只,淡淡清香的蘑菇汤饮落好舒服吖;“手工黑松露带子酥”绝不欺场,手工制作因此外表不会一个模印出来嘅一模一样,但内里嘅带子及伴碟嘅用带子裙边及Porto制成的汁好夹,亦同样的好味。估唔到好足料,好大只的“慢煮鲜鲍鱼”亦系惊喜,咁大只但用慢煮方法炮制,所以唔会over cook,好烟韧弹牙,预先切片好细心,鲍鱼肝和昆布的酱汁呈现绿色,连埋个靓碟似一幅画;“白花胶伴法式藜麦白汁”似fusion菜够特别,白花胶大只矜贵口感佳。“新派意大利饭”畀你一次过试埋三种不同口味的Risotto ,超满足啊,食嘅时候由最淡味的鱼子酱开始,跟住"烧汁鲍鱼"味至最浓味的"三文鱼子"味。“手工鹅肝雪糕”系呢一餐饭最美好的Ending ,鹅肝的香气,creamy口感喺呢个雪糕中完全体现出来👍👍

• 慢煮鲜鲍鱼
  • 手工鹅肝雪糕