2018-11-30
终于黎到打边炉嘅季节了🎊对于火锅爱好者嚟讲系时候出动搜罗靓汤底x靓料火锅!上网search过发现呢间餐厅各方面嘅评语都唔错,一于上嚟试试~点完菜无几耐就上左8碟凉拌小菜,俾我地边食边等👍🏻酸菜冷锅鱼汤底 $308净系汤底已经有十几款选择,见餐厅主打川菜紧系要试下有当地特色嘅汤底啦,最后拣左酸菜冷锅鱼。汤底由陈年酸菜、新鲜鱼片同十多种香料肴煮而成,层次丰富,咸香同酸辣嘅比例调校得恰到好处,非常惹味,鱼肉嫩滑鲜甜,净系饮汤同食鱼已经觉得好幸福(亦都饱左一半😝)。美国极品肥牛(小) $198打边炉食肥牛是常识吧,牛嘅品质真系好紧要,呢只美国肥牛肉味香浓,肥瘦比例刚好,唔会因为肥肉唔多就韧身,同个汤底又几衬。酥炸响铃 $48呢到嘅响铃系自家制的,豆味香,皮薄,炸得香脆,一D都唔油腻,令人引唔住狂食😋招牌四宝丸 $108有虾丸、墨鱼丸、牛丸同鲮鱼球,全部都系餐厅师傅手打的,非常弹牙,粒粒都好新鲜。招牌芫茜猪肉丸 $68呢款丸又系自家制,猪肉混入芫茜同香菇,个味调配得好好,唔洗点酱已经好够味,重点系出面好少见,值得推介🤝杂菜篮 $58 & 西洋菜 $32埋尾都要食d菜,几欣赏个杂菜篮有好多款唔同嘅
点完菜无几耐就上左8碟凉拌小菜,俾我地边食边等👍🏻
酸菜冷锅鱼汤底 $308
美国极品肥牛(小) $198
酥炸响铃 $48
招牌四宝丸 $108
招牌芫茜猪肉丸 $68
杂菜篮 $58 & 西洋菜 $32
埋尾都要食d菜,几欣赏个杂菜篮有好多款唔同嘅绿叶菜,菜心津白油麦菜白菜唐生菜金菇咩都有d,仲要份量都多,如果一班朋友各有偏好share黎食就啱晒✌🏻
题外话,几钟意呢到嘅装俢,环境阔落﹐坐得舒服,好多细节位都富有中国传统特色,好似竹席间隔,秘笈海报、中国画风cushion、阮咸挂饰等等。