2023-04-10
今晚同一班朋友嚟到炬屋食晚饭,我地人多叫咗成十几款而呢间餐厅嘅菜式系可以用非常精彩嚟形容首先系渍物拼盘,腌萝卜带有些少柚子香味,泡菜味道令人开胃,最特别系坊间少有嘅腌苦瓜,冇咗令人觉得讨厌嘅苦味,反而食到尾有一浸甘香油甘鱼刺身,配搭芒果粒同墨西哥辣椒粒,将厚切嘅油甘鱼刺身连同芒果粒嘅酸甜味,口感味道十分满分牛油果刺身紫菜夹饼,以墨西哥TACO嘅造型亮相,将炸过嘅紫菜片做皮,夹住牛油果、刺身粒、少少饭、再加入芥末味嘅蛋黄酱,各种味道口感都配合得天衣无缝!呢碟一上台大家都好兴奋系咁打卡,真系又靓又好味炙烧三文鱼,烧过嘅三文鱼油脂风味十足,加上腌青瓜同芝士片,一啖放入口味道非常丰富刺身配羽衣甘蓝沙律,薄切刺身连同酱汁好鲜味,沙律菜、羽衣甘蓝食得出好新鲜、爽口,特别嘅系沙律上面放咗一堆炸紫菜,开头仲以为都系沙律菜嚟,炸紫菜非常松脆唔油腻刺身拼盘,刺身以厚切,每款两件,其实都唔需要多讲,刺身够新鲜就一定好味!跟住轮到熟食登场,首先系烧油甘鱼鲛,好大件!烧得好香,加少少柠檬汁同酱汁食好好味南蛮炸鸡,炸鸡肉汁丰富,配搭混有三文鱼子、西芹嘅他他酱,加上大量葱花,又系一道令人感到满足嘅菜式栗米天妇罗,造
而呢间餐厅嘅菜式系可以用非常精彩嚟形容
刺身拼盘
烧油甘鱼鲛
南蛮炸鸡
栗米天妇罗
栗米天妇罗,造型好似一个波咁好得意,一咬开就食到栗米同焦糖嘅甜味,好有创意,系爆谷嘅升升升级版
和牛封门柳
和牛封门柳,一见到和牛就好兴奋和牛表面应该有落调味,食到有少少甜味,而熟度亦系啱啱好,可以沾酱汁嚟食,一流!
银鳕鱼西京烧
银鳕鱼西京烧,西京烧嘅做法令到银鳕鱼表面焦香,上台香喷喷,银鳕鱼入晒味鱼肉又滑,餐厅话呢个菜喺午市都有供应
和牛泡菜饭
最后系和牛泡菜饭,以石锅上台热辣辣,泡菜好香,和牛粒亦有油香,两款食材加落饭度啱啱好唔会太浓味,石锅热力十足所以仲会有饭焦食