2024-02-02
本身谂住喺葵广食嘢 谂谂吓想揾间舖头坐低就拣咗呢间韩餐 嗌嘢食嘅时候见到佢有新嘅冬日暖意套餐 谂住试试佢 一试就中伏 埋单$500唔知自己食咗啲乜嘢韩国草莓奶昔一嗌完嘢食好快上咗杯嘢饮先 嘢饮正常冇乜特别 正常发挥 但系奇怪嘅系成个套餐只系包一杯嘢饮 再加多一杯要再加$68 所以冇加到炸鸡味道正常 不过上面嘅马仔唔知做乜 完全唔衬 不过鸡就嫩滑嘅㗎啦玫瑰酱宽粉芝士锅$28个锅喺度好似汤咁 唔知系咪佢哋本身嘅用意 其实佢系一个汤品? 入边只有汤水同埋宽粉五六条 同埋本身都唔知宽粉同韩国菜有咩关系 仲要加咗$28 海鲜年糕汤面+三色煎饼+芝士炉边(由于一开头冇影到相 所以唯有揾返story cap图)丽首先三色煎饼 唔系好食得出佢系有咩味 最明显嘅葱饼 算系用料最多 一睇就知泡菜煎饼咬咗好多啖都食唔出系咩 食咗一大半终于食到一嚿泡菜啦 至于另外一嚿黄色饼 食完都唔知系咩饼 净系食一堆粉 所以连相都冇影到海鲜鱼糕汤面 🍜 首先喺上菜嘅时候已经吓亲 佢所谓嘅汤面用嘅面系意粉 唔知系咪小人孤陋寡闻 真系未食过韩式汤面系用意粉嘅而入边嘅用料有娃娃菜 小棠菜 芽菜 好似仲有冬菇云耳 鱼糕系真系有嘅
韩国草莓奶昔
最明显嘅葱饼 算系用料最多 一睇就知
泡菜煎饼
咬咗好多啖都食唔出系咩 食咗一大半终于食到一嚿泡菜啦
海鲜鱼糕汤面 🍜
而入边嘅用料有娃娃菜 小棠菜 芽菜 好似仲有冬菇云耳 鱼糕系真系有嘅有两大串
海鲜嘅部份 净系发现咗好多嘅蟹仔 而啲蟹仔全部对半切嘅 蟹身嘅大细仲细过我只手指公 成个汤嘅味道完全感受唔到韩式 一咬落个蟹度嘅时候 霉嘅 成个口感烂蓉蓉 连试咗三件 全部都系咁 忍唔住向餐厅员工反映 最终有一位员工 喺厨房攞咗只未煮嘅蟹出嚟 声称佢哋嘅蟹品质完全冇问题 叫我再试多只㖞 而本人中咗几个服 点敢再试 之后件事就不了了之了
而尼餐饭埋单$500 真系唔知自己食咗啲乜嘢?
一个字 伏!!!
(p.s. 睇之前嘅食评有虾有青口 有好多嘅海鲜 而呢个乜都冇 得霉嘅蟹仔 拗晒头😵😵😵)