2023-01-02
今日中午同行三人想去湾仔龙点心; 之前已去过多次,知道除门口㩒飞外,亦可遥距攞位,于是上App排队。App显示叫紧6号,自己拎左11号。之后约12:45pm去到龙点心门口,叫紧10号,自己拎住11号,觉得时间刚刚好。心想等多十分钟应该有枱。湾仔铺面积不大,大概坐30人,四人枱有5张左右。见到有张四人枱埋单,谂住会叫自己号码。点知伙记走埋另一堆客,带佢地入座。好奇问下收银,佢话人地电话book左枱。Ok,一行三人门口再等。过多十分钟,又有四人枱埋单,心谂终于可以坐低。点知伙记又走去另一班客,带人入座。心觉有伏,去收银再问,原来又话系电话booking客,而且仲有两三个booking客优先。一肚火,即走。茶记式点心店,搞乜电话booking呀,你又无人门口安排先后。门口可以㩒飞,又可以遥距排队都仲要畀人咁插队,而又唔同其他攞飞嘅客沟通。完全浪费客人等候时间。就算电话booking高级d优先,其实都可以安排梅花间竹咁派枱。至少app排队嘅客唔使永远等待。呢d安排真系好赶客。
呢d安排真系好赶客。