2015-11-08
第一篇食评,希望可以支持下小店!相信大部分人就算唔系住荃湾,都总会听过呢度有好多街头小食。平时好少入荃湾嘅我,今日就因为心血来潮想扫街而嚟咗觅食~漫无目的咁行到一个巷仔位,男朋友拉住我话好似有好嘢食,一入到去就见到燃味栈。舖位唔大,价钱牌挂喺店面一目了然,其实又冇话咩好大阵食物香味吸引路人,但赶住医肚嘅我地见价钱OK拿拿林就叫咗个「鸡肉烤卷」食住先。由于即叫即做,鸡肉都几热辣辣!见到老板(应该系挂)好用心咁摆好所有材料喺卷皮度,我不禁谂起某啲连锁食店做嘢是是旦旦,又货不对版,啲料得个面有。相反,燃味栈用料好足,成个烤卷食到最底都有鸡肉!十分抵赞。我地叫咗芥末沙律酱,好搭!唯一美中不足系鸡肉喺酱料嘅衬托下冇乜味,当然,亦可以讲系比较健康嘅。总括而言,好值得试下(仲有得加芝士添)!荃湾嘅朋友,又或者去开荃湾嘅朋友,有兴趣嘅经过就买个试下啦!小本经营实在不容易,老板好好,整完份烤卷同我地讲咗句:「希望你地钟意」,大概呢种就系小店独有嘅人情味。