2019-01-13
今晚肥妹仔去咗太古城嘅一间出名食意大利菜嘅意大利餐厅食饭,入到去虽然系平日,但系都见到差唔多坐满晒人,由此可见佢嘅食物质素真系有一定嘅保证㗎。Gusti Pizza $190Pizza方面我哋叫咗一半香辣海鲜口味,一半巴拿马火腿口味。佢嘅pizza薄饼底非常薄,一啲都唔厚,焗得非常香脆。香辣海鲜口味嘅话,食落去有少少微辣,配料好丰富,有海虾,鱿鱼,鱼柳等等,上面重铺满晒芝士,真系每一口pizza都好满足。而佢嘅巴拿马火腿亦都唔会过咸,配埋火箭菜一齐食,超级夹。Duck Ragout $190呢一个意大利粉肥妹仔系第一次食,佢嘅酱汁好特别,系用咗鹅肝酱黎做。而佢嘅意大利粉亦都唔系我哋平时一般食开一条条𠮶只,而系一块块,食落去充满蛋香,食得出系手公制,呢个意粉肥妹仔畀赞。Seafood risotto $260呢一个海鲜意大利饭份量好多,配料呢就有带子,蚬,鱿鱼等等,酱汁系蕃茄酱,但系因为有好多海鲜,所以食落去都好鲜味,唔会单调。但系佢个意大利饭身比较偏硬,如果钟意食口感比较硬嘅朋友可以一试。Whole seabass $390呢一个焗海卢唔系平时肥妹仔食开用海盐去焗,而系有一个酱汁
Gusti Pizza $190
Duck Ragout $190
Seafood risotto $260
Whole seabass $390
呢一个焗海卢唔系平时肥妹仔食开用海盐去焗,而系有一个酱汁拎去焗。而佢嘅酱汁入面仲有好多橄榄,新鲜嘅蚬等等,仲有小番茄,可能有酱汁嘅关系,所以佢嘅海卢肉质系非常嫩滑,呢一个海鲜肥妈食到赞不绝口。
M5 Wagyu Sirloin $340
呢一个m5和牛系肥妹仔特登叫畀肥爸食嘅。肥爸嘅食后感系觉得呢一块和牛咬落去好多汁,牛味浓,唔会好柴,而且厨师嘅处理手法几好,火喉掌握得刚刚好,唔会过生,亦都唔会过熟。
Fritto misto $190
呢一个炸海鲜拼盘有炸鱿鱼,炸海虾同炸鱼仔,食落去香脆可口,作为餐前小食一流。