2019-10-01 524 浏览
日期:9月28日人数:3人一家三口再到去石门揾嘢食。上次路过呢间冰室,觉得佢装修好似唔错,人气亦都几旺,就谂住今次专程嚟试吓,但同期望有d落差。我哋嗌左一个常餐,同一般差不多,里面有猪扒公仔面(我哋转左通粉)、黑松露酱炒滑蛋、多士同埋一杯热饮。另外点左个脆脆猪仔包餐。最后见餐厅外边写住火焰炒牛河,咁就叫咗一碟干炒牛河试吓得唔得 (另加$3有杯冻柠茶)。猪扒系有煎过嘅,但系就太多肥,仲有唔少骨,所以其实无咩肉食。黑松露酱炒蛋多士属于正常水准。而猪仔包只可以话一一般般,比起好食嘅奶油脆猪差左起码一个level。干炒牛河配料多,炒得都算几香,但油份比一般干炒牛河多,整体唔算突出。一家人一致觉得,以一个标榜冰室的茶餐厅来讲,食物质素其实不如期望。后来我哋谂住试埋咖喱鱼蛋,见佢$10有8粒咁平,就买咗$10。估唔到有惊喜,咖喱汁好香,鱼蛋亦都颇为弹牙,亦冇话好多粉,绝对系抵食嘅。我哋见到鱼肉烧卖都好大粒,但因为太饱,所以无试到。餐厅装修系行怀旧风格,但系座位偏细,我哋觉得坐得偏窄,唔算舒服。餐厅位置几方便就喺石门地铁站外面,行1分钟就到。
日期:9月28日
人数:3人