2019-01-20
天气一冻,就会想食热辣辣嘅食物暖身。突然谂起靠得住嘅绵绵粥,好想食,所以放工就去最近嘅靠得住食晚餐!每次去靠得住,我都会食心肝宝贝粥,配料有黄沙猪肝同带子。因为有黄沙猪肝,所以粥面有一层黄油。呢度嘅猪肝好生鲜,生熟度亦把握得好好,所以猪肝鲜甜嫩滑。带子都好鲜甜,不过比起之前,呢度嘅带子愈食愈细粒,好似一开二,一粒分成两粒咁。虽然带子细粒咗,不过都无影响成碗粥嘅味道,绵绵嘅鱼汤粥加上新鲜嘅带子同黄沙猪肝,食完全身都暖立立!男朋友就叫咗白鳝球粥。我都试咗一啖,相比之下,心肝宝贝粥鲜味较出,白鳝球粥味道无咁浓。呢到嘅白鳝球都好厚肉,师父嘅刀工都好好,唔会好多骨。我最喜欢食白鳝𠮶层皮,又厚又弹牙!我哋仲叫咗菜芯同蜜饯水晶莲蓉粽。碱水粽中间嘅莲蓉亦好细滑,加埋啲糖浆食好夹!虽然好多人都批评靠得住嘅食物质素下降,我都认同佢哋粥嘅配料分量少咗,不过因为整体质素都唔错,所以靠得住都系我哋食粥嘅首选!