2018-10-06
贵为唯一的粥铺取得「米芝连车胎人推介」,单系呢个光环都经已值得我们平时拉大队帮衬。我一定唔会食粥(因为怕肚饿)而系食午巿套餐,今日都唔例外叫左个鲜虾扬州炒饭套餐。扬州炒饭卖相颇为吸引,完全幻想到厨师炒完个饭用大勺上碟,成个勺形出晒黎,而且热腾腾香喷喷,真系「香」、「味」俱全。虾冇用嘢乸过仍能保持虾肉弹牙,饭炒得够干身有镬气,粒粒都有蛋浆包住呈金黄色,合符预期预期,唯一美中不足系冇落「美极」豉油,令个「色」水差少少。而甜酸咕噜球菜饭亦系佢地撚手小菜之一,真正做到皮脆肉嫩,咕噜肉用的是猪肉,颜色同咕噜鱼响我心目中的形象一致,酸酸甜甜非常开胃,绝对靠得住!可惜菜饭有点油腻,不够健康。仲有鱼腩猪润粥真系世界级,生滚粥够绵滑,滚两滚真系神仙都企唔稳,猪润够厚身爽夹滑,鱼腩鲜甜啖啖肉,鱼与熊掌两者兼得!