2020-02-23
2020年2月1日 星期六终于嚟到二月份,虽然一直都喺度放假,不过受到环境影响,心情都好似麻麻哋,好彩我有个体贴嘅女朋友,今晚带咗我去观塘食饭,佢话有一间铁板烧网上面好多人都推荐入到去发现位置唔算太多,因为分开咗一间间房,每间房都大约有八个座位左右,有一位师傅系好大块铁板上面烧食物,私隐度好高我地选择左要呢个餐,贪佢咩都有,而最重要系有得食龙虾同和牛,好期待师傅会烧成点等左一阵食完沙律师傅就拎好左材料出嚟准备烧,见到全部材料都好新鲜,特别系只龙虾,仲系好生猛,师傅就即刻烧左佢先由于烧既过程实在太吸睛,我都无用相机拍低精彩时刻,只系影到制成品烧活龙虾,龙虾切成一细细旧,令到每个部位都烧得好平均,而且表面仲有龙虾膏包住,所以每一啖食落都充满龙虾味,调味刚刚好之后有烧银鳕鱼,少少地份量岩岩好,鱼肉好嫩滑,但系外皮又好脆,系屋企完全做唔到呢个效果,再问师父点样烧嘅时候,师傅话唔好不断反转条鱼,要烧好一边先再反转另一边,咁就可以锁紧鱼肉但又做到外皮脆嘅效果之后系非常邪恶嘅鹅肝,一见到好大旧嘅时候心谂会唔会好滞,但系同面包一齐食嘅时候又唔会觉得太油腻,可能面包已经吸收晒鹅肝嘅油份,两样一齐食又出奇
之后系非常邪恶嘅鹅肝,一见到好大旧嘅时候心谂会唔会好滞,但系同面包一齐食嘅时候又唔会觉得太油腻,可能面包已经吸收晒鹅肝嘅油份,两样一齐食又出奇地配合
跟住有炒时令野菜,分别有冬菇、芦笋同埋红椒,芦笋同红椒炒得好爽脆,而冬菇就仲可以保留佢嘅水份
之后就有好大块嘅鹅肝,原本以为咁大块鹅肝会好油腻,点知同面包一齐食落口又完全冇呢个感觉,可能系因为面包吸收晒鹅肝嘅油份,冇谂到呢两款食物又几配合
跟住头先师傅煮龙虾嘅龙虾头整成面豉汤,所以成个汤底都充满着龙虾味,饮落去又唔会觉得太咸,味道啱啱好
最后有和牛炒饭,每一粒饭都炒得好分明,唔会黐住,而且每一啖都食到和牛同其他配料,感觉上其他配料仲多过饭添
以为就咁完结,点知原来仲有甜品,就系焦糖多士,冇谂过多士可以咁样煮嚟食,仲可以配埋雪糕一热一冻,口感好丰富
虽然价钱有啲贵,但系好多谢女朋友有咁好嘅介绍,呢一餐食得好满足