2024-11-07
-呢间喺几隐世嘅韩国辣炖鸡,喺尖沙咀韩国街🇰🇷但系要落一层,落到去见到都好full,同埋原来系一间喺韩国好出名嘅餐厅过江龙🤩 喺铜锣湾都有,尖沙咀呢间系分店🫶🏻Signature 系辣炖鸡(大$478, 细$368),有唔同辣度选择,少辣食落都系大概连锁米线店十少辣嘅level 😛 亦都有唔辣嘅选择~ 本身会包左啲年糕、薯仔同可以加唔同配料,例如手打面、番薯🍠年糕、芝士年糕,同埋店员最推介嘅加饭最后整炒饭😋 年糕非常有咬口😍 我哋就钟意原味多过番薯味😛 辣炖鸡比起平时港式鸡煲更加嫩滑 👍🏻 有好香嘅蒜味,而且唔会过咸/浓味最后嘅炒饭都好有feel 加左紫菜同净番嘅汤,带啲焦香几好味🤤小菜有正宗嘅泡菜,另外叫左个杂锦煎饼😍 有泡菜、韮菜同薯仔煎饼,比一般食到嘅口感更加好,外面脆入面有啲软糯🫶🏻 薯仔煎饼睇过韩国综艺要整工序都好繁复,所以平时冇见过香港嘅韩式餐厅有,黎到要试吓😉 呢度仲有韩国特色糖饼,入边嘅糖浆好流心,不过皮会硬左少少🙈𠮶日店员服务好好,有香港人嘅男店员同韩国嘅阿珠妈,虽然比较忙但都好有耐性教我哋点样配搭特制酱汁食,气氛都好好,系一个几好嘅用餐体验💛 📍钟路鸡林辣炖鸡汤元
📍钟路鸡林辣炖鸡汤元祖
尖沙咀金巴利道46-48号东汇大厦地下低层