2015-10-16
近排好Hit嘅韩国餐厅,上过饮食男女,而且开系屋邨,价钱平民,无理由唔去试下。好左我地戈一日无咩人,唔洗等好耐,都系大约10分钟就入得去。黎之前,我当然做定research食咩喇系网上见到唔少人都有话"飞机酱缸腌蟹"可以一试,咁我紧系试下喇!腌蟹又真系有好多膏原来系每日系韩国新鲜运黎嘅。不过正当我地无从入手点食之时,有位Oppa就过黎帮手整佢先将蟹膏蟹肉整出黎,再捞落个麻油紫菜饭到,令每粒饭都沾上蟹膏蟹肉,虽然有少少腥,不过又真系几香,同鲜甜!鲍鱼腌得非常入味,而味道就好似好多人都热爱嘅甜豉油一样。口感都几腍,店铺仲好细心,切好一片片,方便我地食一问先知,鲍鱼系先蒸熟,再用二十几款配料腌制,所以非常入味。睇个名我第一时间谂到火山爆发拎黎时候,卖相都几似,豆腐叠成山形,再铺上红色嘅辣酱。辣酱酸酸甜甜,唔算太辣,带有韩国风味,而且好开胃!皮尚算香脆,豆腐亦非常滑,可以话入口即溶,做餐前小食都系一个几好嘅选择。不过要快啲食,唔系啲辣酱会好易整腍个皮,咁就会一patpat。嗱!又有Oppa黎整野食喇今次先拎一个气炉同装有饭嘅碟形镬过黎,之后将饭扒松,再拎加入配料,当中有红萝卜、紫菜同餣好嘅豚肉