2022-01-28
Happy Friday!又想食韩牛,同行友人提议黎呢间铜锣湾登龙街既韩牛牧场,之前黎试过,食完超饱,就encore啦!之前都系周末黎,原来平日餐牌同周末一样,有两款二人套餐,仲有韩式制作汤饭,制作定食,招牌制作烧肉丼,韩石烧,同招牌制剌身丼。全部包饮品,沙律,前菜及小食任食。一入门口就见到沙律同前菜吧,沙律有车厘茄,生菜包,粟米粒,青瓜丝,中华沙律,有两款沙律酱。前菜有辣白菜,莲藕片,芽菜,菠菜,枝豆。我最钟意菠菜,加左红萝卜丝,蒜蓉同白芝麻粒,好翠绿新鲜。芽菜都唔错。莲藕片非常爽脆。先黎酱汁三宝,服务员介绍左起用黎沾猪肉,中间用黎沾牛肉,最后芥末用黎沾韩牛他他。1++韩牛韩烧定量午市餐(二人份) $238 1++韩牛韩烧定量午市餐(二人份)用左个好靓嘅六格木盒上枱,德国宝韩烧炉温度有成280度,服务员提醒话牛肉唔好烧咁熟,枱面嘅枱纸有建议唔同肉类嘅烧烤时间。肉类有6款:6片1++韩牛牛肋骨肉牛味好浓。6片韩酱1++韩牛肩胛油花好靓,牛味好浓,食落嫩好多,韩酱味道就唔多觉。6片西班牙黑豚五花腩,肥膏多但系劲多肉汁,猪味超浓,仲有少少白色骨咬吓。连皮鸡翼两只一开二。两只连壳虎虾好有虾味
1++韩牛韩烧定量午市餐(二人份) $238
肉类有6款:
6片1++韩牛牛肋骨肉牛味好浓。
连皮鸡翼两只一开二。
两只连壳虎虾好有虾味。
两只半壳青口好大只,上面一片牛油。
六格木盒仲有沙律菜同少量茄子,脆玉瓜,菇片。
1++韩牛他他丼 $128
另外叫左个1++韩牛他他丼。5片青瓜上面有一大pat韩牛他他,上面加左一只生蛋,京葱同白芝麻粒。
捞埋之后就可以食。韩牛他他份量唔少,质感好嫩,个面豉酱好好味,少少辣同少少甜甜哋。送白饭或者沙律都好食。
自助饮品有唔同嘅韩式罐装饮品,如鲜芦荟乐,冬瓜茶,同唔同种类啤酒汽水。
今日两个人霸左个卡位,坐得几舒服。今餐多谢同行友人请客。