2018-05-09
我同呢晚约左食晚既朋友好耐无食过韩国野,呢晚决定去试一间系铜锣湾既小店,听朋友讲呢间韩国野系由韩国人开既,不过儿家好多韩食店都由韩国人开,所以我都无抱好大期望,不过讲真呢晚真心好有惊喜!我地系铜锣湾地铁站行过去都要行10分钟左右,呢晚仲有小小雨,变左我地都比预定时间迟左小小,上到楼环境几舒服,位唔算好多,环境几适合同朋友倾计果种。餐牌选择:餐牌图片几靓,餐牌上食物既选择唔算多,主要见到既范畴都系pizza,韩鸡,小食/combo同饮品,我同朋友两个人,决定叫一份pizza,一份鸡再加饮品就够了。另外佢餐牌上有介绍唔同野食既一定食材同处理方法,我自己睇相果阵已经好饿,觉得好吸引好想食!生果薄饼 $148我个人本身系无食过咁特别既pizza,用生果黎做食材,一见到果阵都谂紧试唔试好,最后都叫左黎试,但我真系极推介呢个pizza,我可以够胆讲呢个pizza应该系我系香港食过数一数二好食既pizza,呢个pizza原意好似系想人食pizza呢d咁heavy既食物果阵可以有生果清清地。苹果香蕉d味真系好香,好match成件事,个底有小小blueberry酱真系好正,pizza底系用黑米做,令到成
生果薄饼
我个人本身系无食过咁特别既pizza,用生果黎做食材,一见到果阵都谂紧试唔试好,最后都叫左黎试,但我真系极推介呢个pizza,我可以够胆讲呢个pizza应该系我系香港食过数一数二好食既pizza,呢个pizza原意好似系想人食pizza呢d咁heavy既食物果阵可以有生果清清地。苹果香蕉d味真系好香,好match成件事,个底有小小blueberry酱真系好正,pizza底系用黑米做,令到成件事系好烟轫,呢个生果薄饼真系必食。
照烧汁烤鸡
呢个烤鸡都系我食过咁多韩国野入面最嫩!食果阵我系有惊喜,无谂过佢可以整到咁嫩,配埋照烧汁真心系极品!餐牌上面写话系用意大利火山岩,所以真系外脆内嫩,同埋真系唔觉油腻,有种好想一食再食既感觉!
韩国米酒 (荔枝味)
次次食韩国野我都钟意饮韩国米酒,韩国米酒真系好香,有种米已经发酵既味道,呢间韩国餐厅米酒可以拣味道,我就谂住拣荔枝试下,闻已经闻到好香荔枝米酒味,后劲先有酒精味,好饮!