2019-01-24
一早已经有留意到呢间餐厅,尤其系佢标志性既「雪山」,想知系咩?一阵揭晓。今日放工经开铜锣湾,突然醒起Seoulmate Café既存在,自然在不用多想既情况下决定去试一试。一开始都怕今日没book位需要等,不过好彩今日系平日,不用等位就可以入座。餐厅既设计以简约舒服为主,似系温暖家庭感觉的格调。所谓「雪山」,开估啦,自然系佢既招牌雪山黑松露烩饭。单单睇已经足以吸引眼球,相机食都会食饱。「雪山」外层是白雪色和竹炭色既蛋白,而里面就系黑松露海鲜饭,如此可爱既外型,根本唔太舍得食。动手啦,上层既蛋汁一倾而下,饭里面加左芝士,系韩风既特色。当然唔少得黑松露既味道,加上虾、鱿鱼等海鲜粒,珍珠饭口感好烟靱的,不过味道略嫌淡左少少,都算值得一试。食韩国野点可以没泡菜,我地叫左泡菜煎饼。卖相唔算特别吸引,不过味道显重要。煎饼既粉浆唔算厚,而且入口香脆不油腻,煎得比较干身,加上本身泡菜既少少辣味,配搭得很合适。最后仲叫左青梅串串烤猪腩肉,呢个绝对系喜出望外之选。七成瘦三成肥,食落唔会觉得好油好肥既感觉。加上落左酱料,将味道似乎带左去另外一个层次,下面仲有蔬菜,突然觉得健康左,哈哈。饮品就叫左济州橙摩卡,
餐厅既设计以简约舒服为主,似系温暖家庭感觉的格调。
饮品就叫左济州橙摩卡,橙既甜味配上咖啡既苦涩味,仲有忌廉系上面,味道相当之特别,几清新,都可以一试。
总括来说,食物味道不俗,价钱亦唔算贵,值得一试。