2025-01-26
之前睇咗YouTuber 介绍话湾仔有间一定要试嘅韩式牛肠火锅,见抽到时间就嚟试吓。牛肠火锅 (大)呢个锅有大量韩牛牛肠,平时唔太食内脏嘅我,食落觉得冇异味,入口唔会太油腻,系几易入口;加上汤底用咗非常多佢哋自家调制嘅韩式辣酱,饮落充满面豉味道,配上大量菇菌类、蔬菜煲出蔬菜嘅甜味,所以呢个锅可以话精华所在,相对一般火锅汤底都几浓厚。解酒煎饺子(八只)平时较常食日式煎饺,韩式嘅煎饺少啲地方食到,所以点嚟试吓,冇谂过口感同食过嘅饺子咁唔同,皮薄得嚟煎得好脆口,亦冇穿馅嘅问题,沾上佢哋枱面有嘅特制芥末酱同青辣椒酱,食落更加特别,怕肥嘅我都忍唔住食多咗几只🤫牛蹄汤呢款牛蹄汤可以形容为有牛蹄嘅牛骨清汤,饮落有非常浓烈嘅牛香,而且煲至好白,原汁原味,牛蹄嘅精髓出哂嚟,钟意牛骨汤嘅朋友真系要点嚟试吓。如果觉得唔够咸,仲可以加入枱上面嘅调味料自行调配属于自己嘅牛蹄汤。个人几钟意𠮶牛肠火锅,(大)份量好足,完全系3-4人食都冇问题,当然我哋二人食有点其他食物,而且处理得几好,食内脏冇异味系极重要,整体感觉每款都好做到有水准嘅味道,唔错👍🏻
牛肠火锅 (大)
解酒煎饺子(八只)
牛蹄汤