2018-10-25
在旺角谂紧食咩之际,朋友推介 Goobne Chicken,本身对炸鸡兴趣不大,总觉得炸鸡很油腻,肉质会好"柴"。但朋友说 Goobne Chicken系烤鸡, 而且绝对唔会柴。既然如此,一于去试一试呢间韩国烤鸡。一行3人, 点左凯撒沙律、果味蒜香烤鸡、韩式炒粉丝鸡蛋卷以及甜辣鸡丁配年糕。每道菜的份量都非常大, 所以3个人食4个菜就已经超级饱!!!首先,要极力推介既系呢个果味蒜香烤鸡!!鸡件完全不油腻、不"柴",非常 Juicy 同嫩滑。食之前, 我中意加D柠檬汁,果香味其实就系源自于柠檬。柠檬香,再配上甜甜既烤鸡,真系一绝!!值得一提既系配菜 -- 酸萝白,酸甜味适中,食唔停口!!想食年糕,又想试多样鸡,就叫左呢个甜辣鸡丁配年糕。但感觉没有想像中好食,有点失望!! 年糕颇为烟韧,鸡丁亦十分嫩滑,但甜辣的比例唔得。甜味太Over, 辣度不足,所以食起黎好腻,食左2件就唔多想食。见到每枱都必点既韩式 (炒粉丝) 鸡蛋卷,外型、颜色都好吸引,所以我地都要跟跟风,点番个韩式炒粉丝鸡蛋卷。蛋皮包住D韩式炒粉丝、萝白、青瓜同午餐肉,再配上三种酱汁,的确系视觉上已经赢左唔少分!!食落去都唔差,但就
既然如此,一于去试一试呢间韩国烤鸡。
鸡件完全不油腻、不"柴",非常 Juicy 同嫩滑。
值得一提既系配菜 -- 酸萝白,酸甜味适中,食唔停口!!
但感觉没有想像中好食,有点失望!!
年糕颇为烟韧,鸡丁亦十分嫩滑,但甜辣的比例唔得。
食落去都唔差,但就系差D鸡蛋的香味。
食太多肉都要食番D菜,所以叫左个招牌凯撒沙律。
中规中矩,菜都几新鲜,但凯撒沙律酱味道稍为浓、酸左少少。
总括黎讲,Goobne Chicken 既烤鸡的确唔错,食物份量又大, 但要多D人一齐食先可以再多D口味。