2009-12-04 26 浏览
唔系猛龙唔过江,台湾鼎泰丰搬左去尖沙咀之后,今日终于有机会一试。台湾鼎泰丰最出名系咩??小笼包??nono。芝麻包??nono。炖鸡汤??nono。系著高叉裙既PR姐姐,不过系香港就算啦,食野吧。虽然香港既服务员系相貌比较平庸,但系服务真系好到得人惊,每位服务员有亲切既笑容,服务呢一环真系要俾满分佢。我地去到拎张飞等两三个字就有位啦,等既时间仲已经睇埋餐牌,写定食咩,一坐低就即刻落单,流水式操作。我地点了醉鸡($68) ,小笼包($48),同炖鸡汤伴面($58)。等左无几耐野食就差唔多到齐,真系好高效率,我地一路坐服务员一直帮我地加茶,仲要好有礼貌,虽然我同女朋友觉得佢服务真系好,不过真系好唔惯,哈哈。醉鸡,差唔多每枱都食,食落口ok,酒味很香,如果鸡肉嫩一点更美好。小笼包就真系好似天气咁不似预期,无想像中咁神级,而且要第一时间食晒佢,因为冻得快。食第一粒要"呵"下佢,第二粒可以份两啖食,第三粒已经可以一口咬左佢,突然间对本店有d失望添。至于炖鸡汤面,建议大家都系分开汤同面嚟食啦,佢地唔系好夹,不过汤就真系好饮,但比台湾店失色。食晒未够饱所以决定嚟多两个包啦,当我仲望紧张单,谂下点咩食

食晒未够饱所以决定嚟多两个包啦,当我仲望紧张单,谂下点咩食既时侯,服务员居然主动送上一本menu,反应极快,真系抵赞。我地多点了一个芝麻包($18)同荔芋包($15),因为即蒸所以要多等十五分钟。好啦,热腾腾既包到啦,可惜服务员唔小心跌左一个包落地,不过佢都好唔好意思,话即刻做过俾我地,佢咁有礼貌,我地都唔同佢计较啦,等多几分钟有得食。两个包真系拎返唔少味道分呀,两个包都好软,芝麻包唔会好甜,好香,好味,荔芋包更加赞,色香味都一流~~口感very good。

走既时候仲可以听到好多人同你讲"谢谢,慢走",haha
醉鸡
包包