2019-08-09 47 浏览
朋友揾到份新工,就话要同我一齐食餐好嘅去庆祝下。拣来拣去,最终决定食我地无试过嘅高级日式火锅。Kuro Shabu系中上环一带,所以见到来呢度食晚饭嘅都有好多白领,呢度环境简约舒适,中间有开放式厨房,可以睇到师傅预备食材。呢度嘅食物款式贵精不贵多,以牛、猪为主,而每个锅亦会配菇同菜。我地坐系中间围住厨房嘅圆台,睇住师傅将一旧旧牛肉切片首先系A4黑毛和牛特选三款不同部位嘅A4和牛,食嘅时候可以较清楚尝到不同部位嘅和牛嘅肉质分别,或软或韧,口感一流!店铺里面仲有自家制作嘅麻酱同柚子醋,配以优质和牛,味道更正!之后到重头戏,就系Omakase Set,师傅安排嘅系A5和牛。师傅建议我地将和牛放落锅度渌2-3秒,渌到五成熟,而且仲讲究进食嘅次序,首先系上肩肿肉,然后肋肉眼,最后西冷,咁样先最能够尝到牛肉嘅不同质感同鲜味。A5和牛一入口,果然嫩滑无比,完全系入口即融嘅感觉,系日式火锅必食之选!除左和牛之外,仲有食到黑萨摩鸟鸡肉同黑豚肉,都十分优质,值得一试!转配嘅稻庭乌冬弹牙爽口!最后甜品有一个抹茶雪糕,茶味非常浓郁!

我地坐系中间围住厨房嘅圆台,睇住师傅将一旧旧牛肉切片

首先系A4黑毛和牛特选

转配嘅稻庭乌冬弹牙爽口!

最后甜品有一个抹茶雪糕,茶味非常浓郁!